Globálny rast: tlmený, ale pozitívny

, Fidelity International Foto: thinkstock

Mesačné aktuálne makro informácie

Údaje: Tempo globálneho rastu zostalo v decembri nezmenené, na utlmených, ale pozitívnych hladinách (Graf 1). Avšak väčšina hlavných indikátorov sa zhoršila; globálne PMI (indexy nákupných manažérov) klesli, popri komponentoch citlivých na zmeny v komoditách (Baltic Dry Index, ceny priemyselných kovov, a kanadské a austrálske doláre) ako aj tých, ktoré súvisia s ázijským a globálnym obchodom (export Kórei a pomer zásoby/predaj v Japonsku). Výrazné zlepšenie sa zaznamenalo v celkovej dôvere spotrebiteľov a globálnom pomere nových objednávok/zásob.

Priepasť medzi PMI rozvinutých trhov (DM) a rozvíjajúcich sa trhov (EM) sa mierne zmenšila. Rozvinuté trhy ukončili rok 2015 na marginálnej spodnej hranici za tento rok, čo je stále v súlade s miernou expanziou, zatiaľ čo rozvíjajúce sa trhy zostávali v kontrakcii, avšak pokračovali v pomalom zlepšovaní v Q4 (Graf 2). PMI oblasti služieb sú stále na relatívne dobrých úrovniach, ale tiež boli sklamaním – celkovo sa o niečo stlmili.

 

 

Výhľad: Rast je naďalej pozitívny, ale relatívne pomalý. Celosvetovo zvýšené zásoby budú naďalej brzdou, pričom cyklus zásob sa len začína otáčať. Súkromná spotreba bude aj v nadchádzajúcich kvartáloch naďalej podporovať rast DM a spolu so zlepšovaním trhu práce a  ďalším znížením cien energií podporí spotrebiteľskú dôveru. Kým údaje súvisiace s komoditami by sa museli aspoň stabilizovať, aby pomohli niekoľkým zraniteľným primárnymi vývozcom EM, je upokojujúce, že PMI rozvíjajúcich sa trhov sa trochu zastabilizoval.
Politika/čo treba sledovať: Decembrové zvýšenie sadzieb Fed-u o 25 bázických bodov (bps), s relatívne malým dopadom na trhy. Je takmer isté, že cesta zvyšovania sadzieb bude veľmi postupná a závislá od dát. Keďže stále výrazne chýbajú inflačné tlaky, je nepravdepodobné, že Fed pristúpi k sprísneniu, ak bude rast naďalej sklamaním. Reakcia politiky Číny na tlak, vyvíjaný na jej menu, je  v strede záujmu. Februárové údaje devízových rezerv ukážu, do akej miery bola Čína nútená predať zo svojich rezerv na obranu juanu.

USA: Služby prekonávajú výrobu

Údaje: Údaje UAS za posledný mesiac boli zmiešané. Decembrové prieskumy ISM boli slabšie. Nevýrobný sektor poklesol na 55.3, ale to bolo dôsledkom anomálie v komponente ‘Zásobovacích podmienok dodávateľov’ okolo vianočného obdobia. Komponenty Aktivity, Zamestnanosti a Nové objednávky všetky mierne vzrástli čo naznačuje, že rast v skutočnosti pokračuje slušným tempom. Výroba klesala už šiesty mesiac za sebou klesala, hlbšie do kontrakcie na 48.2, pričom tento posledný pokles bol spôsobený komponentom zamestnanosti. Podobne, priemyselná výroba v decembri klesla do ešte hlbšej depresie, keď zaznamenala medziročný pokles o -1.8%. Napriek poklesu zostal rast výrobnej produkcie pozitívny, pričom pád spôsobovali sektory baníctva a sieťových odvetví.

Decembrová správa o zamestnanosti bola silná. Mzdy mimo poľnohospodárstva vzrástli o 292,000, pričom predchádzajúce mesiace sa zrevidovali o ďalších 50,000. Miera nezamestnanosti zostala na úrovni 5.0%, keďže miera účasti sa zlepšila. Mzdové údaje boli miernym sklamaním; priemerné hodinové príjmy sa mesačne nezvýšili, aj keď medziročne vzrástli na 2.5% vďaka pozitívnym bázickým efektom (viď Graf 3). Prieskumy spotrebiteľskej dôvery vzrástli, pričom zostali približne na rovnako silných úrovniach aké sme zaznamenali  počas roka 2015, aj keď maloobchodný predaj za december bol negatívnym sklamaním.

Novembrové údaje o inflácii boli v súlade s očakávaniami, pričom hlavný index Výdavkov osobnej spotreby (PCE Index) sa medziročne zasekol na 1.3%. Hlavné údaje o PCE a CPI sú okolo 0.5%, ale počas najbližších dvoch mesiacoch sa v dôsledku ‘bázických efektov’ o niečo zvýšia, nakoľko počiatočný pokles ceny ropy sa z kalkulácií vylúči.

 

Výhľad: Údaje prieskumu za Q4 sú v súlade s našim pohľadom na postupné spomaľovanie ekonomiky USA, ktoré by malo pokračovať počas celého roku 2016. Prieskumy výrobného ako aj nevýrobného segmentu, spolu s tvrdými dátami naznačujú, že zvýšené zásoby pravdepodobne zostanú aj naďalej brzdou. Napriek tomu je len málo faktorov naznačuje, že externá a výrobná slabosť ťahá zvyšok USA smerom k recesii. Spotrebitelia budú naďalej poháňať rast, pričom ich podporia pôsobivé pracovné miesta a silné mzdy.
Politika: Fed, podľa očakávaní, v decembri zvýšil sadzby o 25bps. Napriek určitému strachu mechanizmus zvyšovania sadzieb Fondov Fed-u smerom k cieľu fungovali hladko. Tak zápisnica Federálnej Komisie pre Voľný Trh (FOMC) ako aj prejav predsedníčky FED-u Janet Yellen zdôraznili pravdepodobne postupný a na údajoch závislý charakter ďalšieho sprísňovania. Mediánový člen FOMC stále predpovedá štyri zvyšovania sadzieb pre rok 2016, ale riziká sú skresané na menej.
Čo treba sledovať: Index nákladov na zamestnanie – Employment Cost Index (29 Jan); Q4 HDP (29 Jan); prieskumy ISM (1, 3 Feb).

Eurozóna: Podáva výnimočné výkony

Údaje: Údaje Eurozóny boli tento mesiac veľmi pozitívne. V decembri to bol výnimočný región pokiaľ ide o PMI údaje, spoľahlivo prekonávajúc predpovede. Výroba zvýšila svoj stúpajúci trend na 53.2, čo je rekord za 18 mesiacov. Kompozitum zaznamenalo silné zlepšenie na 54.3, čo je najvyššie od roku 2011, pričom výrazne silný je komponent zamestnanosti. Len Francúzsko vykazuje výrazne slabý výkon, nakoľko opäť klesá s dodávkami služieb a kompozitum je sotva nad 50.

Pre Eurozónu ako celok, dôvera stavebníctva a odvetvia služieb dosiahla nové pokrízové rekordné výšky, pričom dôvera v priemysel tiež dosahuje niekoľkoročné maximá. Spotrebiteľská dôvera sa zlepšila už druhý mesiac za sebou, čím nesmelo otáča klesajúci trend, ktorý sa začal v apríli. Celková miera nezamestnanosti sa nečakane zlepšila o 20bps a vzrástla na 10.5%. Tak Španielsko ako aj Taliansko sa zlepšili a dokonca aj Francúzsko sa spamätáva od posledného vrcholu, ktorý dosiahlo v auguste. Údaje o inflácii za december boli pod očakávania. Hlavný CPI sa medziročne zvýšil len na 0.2%, napriek veľkým a pozitívnym bázickým efektom , pričom jadro medziročne zostalo bez zmeny, na úrovni 0.9%.

Výhľad: Údaje prieskumov sú v súlade s pokračujúcim zrýchľovaním po mierne slabšom Q3. Okrem uvoľnených finančných podmienok, rodiacemu sa zvyšovaniu v oblasti pôžičiek a tiež lepšej dôvery spotrebiteľov už vidíme aj známky ľahšej fiškálnej pozície, spôsobovanej obmedzenými/nerovnomerne rozloženými ‘balíkmi úsporných opatrení’ a prúdením migrantov/utečencov. To napomáha nášmu výhľadu, podľa ktorého sa rast eurozóny oproti minulému roku v roku 2016 zrýchli.
Politika: Z decembrových parlamentných volieb v Španielsku nevzišla jasná vláda, nakoľko ultrapravicová strana Podemos získala nečakane vysoký počet hlasov voličov a ani pravicové ani ľavicové strany neboli schopné zostaviť fungujúcu koalíciu. Toto pravdepodobne signalizuje obdobie politickej neistoty, kým nebudú vyhlásené nové voľby. Avšak hromadné zvrátenie pozitívnych reforiem, ktoré podporovali rast, vyzerá nepravdepodobne.
Čo treba sledovať: Q4 HDP (12.feb).

Veľká Británia: Rast na zostupnej trajektórii

Údaje: Údaje Spojeného Kráľovstva sa za uplynulý mesiac zmiernili. Rast HDP za Q3 bol pri záverečnom čítaní znížený o 20bps, na 2.1% medziročne, pričom odvetviam služieb sa nepodarilo expandovať tak rýchlo, ako sa predtým odhadovalo.

Hodnoty PMI v decembri sklamali. Výroba klesla na 51.9, naďalej prepadajúc po abnormálne vysokých hodnotách v októbri. PMI služieb mierne klesol, ale zostal pohodlne nad spodnou úrovňou, na ktorú klesol na konci Q3. Kompozitné PMI bolo počas Q4 stabilné. Zostáva v súlade s miernym rastom, ktorý je podobný posledným úrovniam avšak má postupne klesajúcu tendenciu.


Novembrové dáta priemyselnej produkcie boli výrazným sklamaním, keďže medzimesačne klesli o -0.7%. Kým ťažobný priemysel sa v roku 2015 celkom výrazne spamätal, výrobný sektor je v súčasnosti vo výraznej kontrakcii, medziročne na úrovni -1.2%.

 

Výhľad: Najnovšie dáta podporujú nás výhľad, že rast Spojeného kráľovstva je má postupne klesajúcu trajektóriu a počas roka 2016 by sa mal naďalej spomaľovať. Sila trhu práce (Graf 5 vyššie), oživovanie eurozóny  a rastúci trh bývania sú pre ekonomiku vzpruhou, aspoň zatiaľ. Navyše, nedávne znehodnotenie libry oslabuje hlavnú brzdu rastu, aj keď toto oslabovanie bude musieť ísť ďalej. Avšak, neistota ohľadom referenda o EÚ by mala tento rok byť hlavným protivetrom.
Politika: Bank of England v januári znovu hlasovala v pomere 8-1 za udržanie nezmenených sadzieb na úrovni 0.5%. So zápisnice vyplýva, že ak budú postupovať pri sadzbe, ktorú trhy očakávajú (v súčasnosti žiadne zvyšovanie na tento rok, najviac dve v roku 2017), aj vtedy by inflácia do roku 2018 len mierne prekročila svoj cieľ 2%. V skutočnosti, uvádzajú riziká spomaľovania v dôsledku ‘globálnych faktorov’. Tu nejde o to, že centrálna banka chce zvyšovať sadzby a BoE bude celý tento rok postupovať opatrne.
Čo treba sledovať: HDP za Q4 (28.jan)

Japonsko: Zmiešaný obraz

Údaje: Japonské dáta boli za uplynulý mesiac trochu zmiešané. Prieskumy naďalej naznačujú silnú pozíciu. Decembrové PMI údaje výroby vzrástli na 52.6, čo naznačuje rast na najsilnejšej úrovni od roku 2014. Kompozitné údaje sa v podstate nezmenili, zostali na úrovni 52.2, pričom zamestnanosť vyskočil na 18-mesačné maximum a cenové komponenty zostávajú pevne v expanzii. Podobne aj prieskum Eco Watchers prekonal všeobecné očakávania. Hodnoty ‘súčasných podmienok’ sa výrazane zlepšili, postupne zvracajúc klesajúci trend od Q1 2015, a ‘budúce podmienky’ zostali stabilné.

Tvrdé dáta naďalej vyzerajú menej pôsobivo. Priemyselná výroba za november bola slabá, s medzimesačnou kontrakciou po dvoch pozitívnych výsledkoch. Maloobchodný predaj bol výrazne neuspokojivý, keďže medziročne prudko klesol do kontrakcie na úrovni -1.0% (Graf 6). Údaje rastu nominálnych miezd boli oveľa slabšie ako sa očakávalo, teraz medziročne stagnujúci. Avšak toto je veľmi volatilná séria v dôsledku načasovania bonusov; plánované hotovostné príjmy sa medziročne zrýchlili na 0.5%, čo je najrýchlejšie tempo od 2005. Inflácia ‘core core’ (t.j. bez cien potravín a energií)  sa v novembri naďalej pevne držala, pričom preferované opatrenie Bank of Japan (BoJ) sa držalo na 1.2% medziročne po tretí po sebe nasledujúci mesiac. Jadro ‘západného štýlu’ prekonalo očakávania, mierne vzrástlo na 0.9%. Národné CPI zostáva nižšie, medziročne nezmenené na úrovni 0.3%, najmä z dôvodu poklesov v súvislosti s energiami.

 

Výhľad: Rast Japonska by sa mal v roku 2016 mierne zlepšovať, z nízkej úrovne z roku 2015. Silné hodnoty prieskumov by sa mali premietnuť na tvrdé dáta. Známky rastu miezd sa budú musieť zlepšiť, aby sa spotreba významnejšie zrýchlila, čomu by potenciálne mohlo pomôcť jarné vyjednávanie o mzdách. Stabilizácia Číny nedávno priniesla oživenie, ale to by sa neskôr tohto roku mohlo otočiť.
Politika: BoJ v decembri mierne upravila svoj balík kvantitatívneho uvoľňovania, ale zdržala sa jeho rozšírenia. Vzhľadom k pevnejšej inflácii, základný scenár je, že sú zatiaľ pozastavené. Avšak obchodne vážený jen sa minulý mesiac zhodnotil zhruba o 5%, čo sa im bude zdať nepríjemné. Keď sa bázické efekty neskôr v roku oslabia, možno budú nútení pristúpiť k ďalšiemu uvoľňovania; v skutočnosti, guvernér Kuroda nedávno poznamenal, že BoJ je pripravená pristúpiť k ‘ešte odvážnejším’ krokom, aby splnili svoj 2% cieľ.
Čo treba sledovať: core infláciu (28.jan); BoJ (29.jan); ďalšie pohyby jenu; prichádzajúce srpávy o fiškálnom balíku.

Čína: Stabilizácia na dohľad

Údaje: Údaje z Číny naďalej ukazujú známky stabilizácie, ale tento obraz je bez pochýb zdržanlivý. Oba PMI indexy zostali na slabých úrovniach, pod 50. Prieskum Caixin bol sklamaním, nakoľko zvrátil zisky predchádzajúceho mesiaca  na prudko klesajúcich Nových objednávkach na export, kým ‘oficiálny’ PMI sa mierne zvýšil aj keď komponent zamestnanosti naďalej prudko klesá. PMI údaje segmentu Služieb sa výrazne odchýlili. Caixin sa pohrával s historickými minimami, keď klesol o celý bod na 50.2. Avšak, ‘official’ údaje služieb poskočili s 53.7 na dvojročné maximum, pričom hodnoty stavebníctva vykázali tretie po sebe nasledujúce mierne zvýšenie.

Decembrové dáta obchodu sa zlepšili, čím výrazne prekonali predpovede. Exporty sú medziročne po prvý krát za šesť mesiacov pozitívne, vo vyjadrení juanu. Import tiež za mesiac vykázal výnimočne vysoké zvýšenie a zdá sa, že dáva základ slušnému zotavovaniu. Ceny domov sa v novembri naďalej zlepšovali, keďže rast cien priemerných domov sa medziročne zrýchlil na 4.2% (Graf 7). Ceny nových domov sa zvýšili v 33/70 miest, čo je nárast z 27 v októbri. Nárasty sa naďalej sústreďujú v mestách 1. a 2. stupňa.

Avšak devízové rezervy Číny v decembri klesali znepokojujúcou mierou, klesli o 108 milirád USD, čo je najväčšia zaznamenaná suma. Odhaduje sa, že to predstavovalo približne 140-200 miliárd USD predaja centrálnej banky, po úpravách dopadov oceňovania.

 

Výhľad: Za uplynulých pár mesiacov sa objavili známky ekonomickej stabilizácie a teda obavy z ‘tvrdého pristátia’ zostávajú vo veľkej miere neopodstatnené. Všeobecný trend spomalenia bude pokračovať počas celého roku 2016 ako prirodzená súčasť  procesu vyvažovania Číny, preč od priemyselných sektorov a smerom k spotrebe/službám. Napriek trhovej volatilite, výrazná devalvácia juanu nie je v súlade s prebytkom na bežnom účte Číny, veľmi pozitívnou obchodnou bilanciou alebo jeho prevážením smerom k rastu motivovanému spotrebou.
Politika: Pri januárovej obrane meny renminbi je pravdepodobné, že People’s Bank of China opäť minula výraznú čiastku zo svojich zahraničných rezerv. S cieľom odstrašiť špekulácie sa značne angažuje do manipulovania sadzieb likvidity a jednodňového financovania. Napriek výrazným devízovým rezervám (3.3 bilióna USD), je treba dohliadnuť, aby sa tieto zásahy, a odlivy kapitálu všeobecne, nestali stále väčšou obavou, keď sa Čína bude pokúšať o prechod na ‘košový prístup’ pre svoju menu.
Čo treba sledovať: Údaje o devízových rezervách za január (7.feb).

Rozvíjajúce sa trhy: Čína za volantom

Údaje: Zdá sa, že PMI výroby rozvíjajúcich sa trhov sa nepatrne šplhá nahor, po stabilizácii v auguste/septembri, ale zostáva v kontrakcii na úrovni 49.3. Zlepšenie nastalo vďaka tomu, že prepad Číny sa trochu pozastavil, a Kórea a Taiwan sa z krízových úrovní stabilne šplhajú naspäť nad úroveň 50. Mexiko a Poľsko sa držali dobre, obe krajiny sú v expanzii. Aj Turecko sa presunulo do expanzie, keď dosiahlo svoju najlepšiu úroveň od začiatku roka 2014, vďaka tomu, že strana AKP v novembrových voľbách získala rozhodujúcu väčšinu. Naopak, pri výrobcoch komodít sa nebolo veľmi čomu tešiť vzhľadom na nedávneho cenové pohyby: všetky kompozitné údaje Brazílie, Ruska a Južnej Afriky klesli a zostávajú v kontrakcii.

Obchod je naďalej v depresii. Kórejský export sa v decembri znovu prudko prepadol, čo ešte zhoršilo už pesimistické všeobecné očakávania. Vo vyjadrení kórejského wonu medziročne klesli o -8.5% a o -13.8% v USD.

Výhľad: Tri kľúčové faktory pre zlepšenie EM sú, po prvé -stabilizácia Číny. Toto sme zaznamenali v takej miere predtým premietnutie uvoľňovania úsilia do ekonomických dát, ale nálada na trhu zostáva negatívna a do budúcnosti nie je v žiadnom prípade samozrejmosťou. Po druhé, ozdravenie/zrýchľovanie rozvinutých trhov: toto je naďalej utlmené a obchod je stále slabý, čo naznačuje, že tento kanál nemusí byť silnou pozitívnou motiváciou. A nakoniec, zlepšovanie cien komodít; fakt, že ropa naďalej dosahuje nové minimá samozrejme v tomto ohľade nepomáha a trhy komodít sa možno dostanú do základnej rovnováhy prinajlepšom neskôr v tomto roku.
Čo treba sledovať: ceny komodít; Poľsko (28. jan), Taiwan (29.jan), Mexiko (29.jan), India (8.feb).

Súhrn:

– globálny rast bol v decembri naďalej stabilný, aj keď väčšina popredných indikátorov sa zhoršila
– eurozóna bola v decembri z hľadiska ekonomických dát výnimočným regiónom, zatiaľ čo dáta USA a Japonska boli zmiešané a dáta Spojeného kráľovstva bol tlmené
– aj keď japonský rast by sa v roku 2016 mal mierne posilniť, bude to z neuspokojivej úrovne roku 2015
– rozvíjajúce sa trhy (EM) sú naďalej v zmiešanej situácii, sú tu známky stabilizácie v Číne, ktoré vedú k zvyšovaniu výsledkov výrobného sektora EM
– Čína bola nútená pristúpiť k ochrane svojej meny a jej devízové rezervy v decembri klesli o 108 miliárd USD. Informácie o devízovom hospodárstve budú v najbližších mesiacoch kľúčovými údajmi, ktoré treba sledovať
– ďalšie poklesy cien komodít vyvíjajú stále väčší tlak na vývozcov komodít.

Súvisiace články

Aktuálne správy