Maďarská centrálna banka potvrdila úroky vo výške 1,35 %

Banka nereaguje na posilňovanie forintu, ktorý v pondelok oproti euru stúpol najvyššie za deväť mesiacov.

Maďarská centrálna banka na svojom utorkovom zasadaní v súlade s očakávaním rozhodla, že hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva na úrovni 1,35 %. Nevšímala si tak posilnenie forintu, ktorý v pondelok oproti spoločnej európskej mene stúpol na deväťmesačné maximum. Centrálna banka Maďarska ukončila cyklus redukcie úrokov v minulom roku. Odvtedy uvoľňuje menovú politiku prostredníctvom iných nástrojov. Kopíruje tým uvoľňovanie menovej politiky zo strany Európskej centrálnej banky.

V posledných mesiacoch maďarská centrálna banka prijala opatrenia s cieľom podporiť nákupy štátnych dlhopisov domácimi bankami, aby znížila výnosy a redukovala náklady na požičiavanie si v Maďarsku. Utorkové rozhodnutie bolo v súlade s očakávaním analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, keďže všetci predpokladali, že základná sadzba zostane na nezmenenej úrovni.

„Centrálnej banke Maďarska sa pravdepodobne nepáči, že forint je silnejší, ale myslíme si, že to zatiaľ nevyvolá nijaký krok,“ uviedla pred utorkovým rozhodnutím banka Raiffeisen. „Skôr budú konať až v marci, ak forint zostane takto silný,“ dodala. Maďarský forint v pondelok oproti spoločnej európskej mene posilnil na deväťmesačné maximum 306,85 HUF/EUR. V utorok sa po rozhodnutí centrálnej banky obchodoval na úrovni 307,55 HUF/EUR, čiže sa nezmenil v porovnaní s úrovňou v úvode dňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy