Odhady IEA: Nebude to rýchle, rovnováha sa na ropný trh začne vracať až budúci rok

, ČTK Foto: TASR/AP

Svetový trh s ropou začne obnovovať svoju rovnováhu až budúci rok. Keď sa pod tlakom najnižších cien za 13 rokov začne znižovať ťažba v Spojených štátoch. Americká produkcia ale začne po dočasnom poklese znovu narastať a v roku 2021 dosiahne rekordné maximum viac ako 14 miliónov barelov denne. Odhadla to v strednodobom výhľade Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).

"Vyrovnávanie ponuky a dopytu zaznamenáme až v roku 2017, nahromadenie enormných zásob ale bude pôsobiť ako brzda oživovania cien," uviedla IEA podľa agentúry Reuters. Konštatovala, že ropné zásoby vo svete rastú už tri roky, čo je ich najdlhší rast od polovice 90. rokov. "Dnešná situácia na ropnom trhu nijako nenaznačuje, že by ceny mohli v najbližšej budúcnosti výrazne oživiť," dodala agentúra.

IEA, ktorá je od ropnej krízy 70. rokov poradcom západných krajín v otázkach energetiky, ešte pred rokom očakávala "relatívne rýchle" oživenie cien. Namiesto toho ceny pokračovali v prudkom zostupe, ktorý začal v polovici roka 2014, a teraz sa pohybujú okolo 30 dolárov za barel, najnižšie od roku 2003. Neúspešné predpovede IEA sú podľa šéfa agentúry Fatiha Birola dôsledkom "extrémnej rozkolísanosti" na trhoch, uviedla agentúra AP .

Ťažba ropy v USA by tento a budúci rok mala klesať, do roku 2021 by ale mala dosiahnuť 14,2 milióna barelov denne, odhaduje IEA. Vlani americká produkcia presiahla podľa odhadov deväť miliónov denných barelov a priblížila sa doterajšiemu rekordu 9,6 milióna b/d z roku 1970. Najväčšími svetovými producentmi ropy sú teraz Rusko a Saudská Arábia, ktorých ťažba sa pohybuje nad desiatimi miliónmi barely denne.

Americká produkcia tak zďaleka najviac prispeje ku globálnemu vzostupu ťažby v období 2015-2021, ktorý agentúra odhaduje na 4,1 milióna barelov denne. To by znamenalo prudké spomalenie expanzie proti zvýšeniu o 11 miliónov barelov denne v období medzi rokmi 2009-2015.

Spomaľovať by sa ale tiež mal rast svetovej spotreby. Začiatkom februára IEA odhadla, že svetový dopyt po rope tento rok stúpne len o 1,17 milióna barelov denne po minuloročnom zvýšení o 1,6 milióna barelov denne.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy