Analytik: Rok 2016 bude rokom králikov

, businessinsider Foto: SITA

Nie je žiadnym tajomstvom, že veľa ľudí má doslova alergiu na často používaný termín označujúci technologické spoločnosti s hodnotu vyše miliardy dolárov. Hovorí sa o jednorožcoch.

Označenie vzniklo v časoch, keď technologických firiem s hodnotou miliardy dolárov bolo ako šafránu. Boli považované za niečo vzácne, rovnako ako mýtické zviera. Dnes majú kritici s týmto označením problém, veď už nejde o žiadnych jednorožcov, technologických firiem s ocenením vyšším než miliarda dolárov je len v Londýne 13 a desiatky ich nájdeme v Silicon Valley. Ich popularita vzrástla v posledných mesiacoch natoľko, že niektorí skeptici navrhli ich premenovanie na "kone" alebo dokonca "somáre." Títo skeptici budú s najväčšou pravdepodobnosťou sklamaní, keď sa dozvedia, že to tak nebude, nakoniec sa ujalo úplne iné zviera. Ako sa píše v správe analytika firmy s rizikovým kapitálom CB Insights, rok 2016 by mal  "byť rokom králikov."

Králik v tomto použití je skratka z anglického rabbit. R ako real (skutočné), A ako actual (súčasné), B ako business (obchod), B ako building (výstavba), I ako interesting (zaujímavé) a T ako tech (technológie). Tento termín si CB Insights zvolili z dôvodu, že vzniká nová skupina technologických startupov, ktorá nebude žiadnym jednorožcom. V správe sa uvádza, že medzi 152 jednorožcami, sa nájdu aj takí, ktorí sa púšťajú hlbšie do problematiky, čo nie je bez rizika. "Aj keď je to vtipné si nárokovať na nejaký absurdný počet jednorožcov, ich počet bude v roku 2016 kolísať, celkové prostredie môže prinútiť mnoho z týchto jednorožcov, aby sa stali králikmi."

Mark Scott, technologický korešpondent The New York Times, žartom na twitteri uviedol, že má v pláne kúpiť každú webovú stránku s "králikom" v jej URL.

Vlani v októbri, Mark Suster, venture kapitalista, spochybnil úspech mnohých dnešných technologických startupov. "V terajšej fáze technologického trhu, ktorý je v súkromnom vlastníctve, sme jednoznačne v bubline. Sme odsúdení k opakovaniu sa histórie konjunktúry a krízy." Suster povedal, že "prehriaty súkromný technologický trhy sa ochladí" v roku 2016, aj keď pripúšťa, že podobný scenár predpovedá už ostatné dva roky. "Buď sme objavili kúzelné fazule a elixír alebo sme sa ho pri hodnotení jednoducho precenili," povedal Suster.

Bill Gurley z Benchmark Capital je ďalším otvoreným kritikom financovania technológií. "Nemyslím si, že uvidíme nejakých mŕtvych jednorožcov v tomto roku," vyjadril sa ešte vlani.

Súvisiace články

Aktuálne správy