Znevýhodneným nezamestnaným má pomôcť šesť projektov

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter očakáva, že tieto projekty by mali pomôcť zamestnať sa 90 tisíc uchádzačom o prácu.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR začalo realizovať šesť projektov na podporu zamestnanosti na Slovensku. Ako na utorkovej tlačovej besede uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, ide o projekty, ktoré sú orientované na nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov, na dlhodobo nezamestnaných a na nezamestnaných vo veku nad 50 rokov. Na tieto projekty by malo ísť podľa ministra z Operačného programu Ľudské zdroje celkovo takmer 300 mil. eur. "Očakávame, že by mali pomôcť zamestnať sa 90 tisíc uchádzačom o zamestnanie,“ povedal minister práce.

 

Vďaka projektu Praxou k zamestnaniu môžu zamestnávatelia, ktorí vytvoria polovičný pracovný úväzok pre mladého nezamestnaného do 29 rokov, požiadať úrad práce o finančný príspevok na tzv. mentorované zapracovanie a prax. Na tento projekt by sa malo vynaložiť 50 mil. eur a mal by pomôcť 16 tisíc mladým nezamestnaným.

V prípade, že zamestnávateľ dá prácu nezamestnanému, ktorý u neho vykonával absolventskú prax, môže požiadať úrad práce o príspevok na preplatenie poistného na zdravotné a sociálne poistenie. Absolventa však musí zamestnať na plný úväzok najmenej na deväť mesiacov, pričom príspevok mu úrad práce poskytuje najviac pol roka. Aj na tento projekt je vyčlenených 50 mil. eur a malo by sa vďaka nemu podporiť celkovo 47 tisíc mladých nezamestnaných.

Ďalším projektom sa má podporiť samostatná zárobková činnosť (SZČ) mladých nezamestnaných do 29 rokov. Nezamestnaní môžu dostať z úradu práce príspevok na začatie SZČ za podmienky, ak budú takúto činnosť vykonávať najmenej dva roky. Suma, ktorú na tento projekt vyčlenilo ústredie práce, dosahuje taktiež 50 mil. eur, pričom projekt má pomôcť takmer 10,3 tisíc mladým nezamestnaným.

Zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných má podporiť projekt s názvom Šanca na zamestnanie. Na projekt má ísť takmer 50 mil. eur pre 10,2 tisíc nezamestnaných. Ide o projekt podpory verejného zamestnávania, pričom zamestnávateľom môže byť samospráva, občianske združenie, či nadácia alebo nezisková organizácia.

Na podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných preplácaním časti celkovej ceny práce sa zameriava projekt, na ktorý má smerovať takmer 50 mil. eur a má pomôcť takmer 7,1 tisíc dlhodobo nezamestnaným. Zamestnávateľ musí prijať dlhodobo nezamestnaného na plný alebo polovičný úväzok na najmenej 15 mesiacov. Príspevok bude zamestnávateľ v závislosti od dĺžky evidencie nezamestnaného dostávať najviac 12 alebo 15 mesiacov.

Šiesty projekt je orientovaný na podporu vytvárania pracovných miest pre nezamestnaných vo veku nad 50 rokov. Ak zamestnávateľ dá prácu takémuto nezamestnanému najmenej na jeden rok, úrad práce mu preplatí poistné na sociálne a zdravotné poistenie tohto zamestnanca. Na tento projekt by malo smerovať takmer 30 mil. eur a mal by podporiť zamestnanie 5,5 tisíca nezamestnaných ľudí nad 50 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy