Žiaci sa už môžu pripravovať na výkon svojho povolania priamo v praxi

Transformácia odborného školstva v systéme duálneho vzdelávania prináša na Slovensku už prvé výsledky a čoskoro sa to odrazí aj na trhu práce. Vo svojom odbore sa pripravuje zatiaľ 444 žiakov u 87 zamestnávateľov, ktorí splnili podmienky certifikácie na výučbu vo svojich priestoroch po stránke odbornej, finančnej, materiálnej a metodickej. V novom školskom roku 2016/2017 je na výber 84 učebných a študijných odborov spomedzi 2763 a možnosť praktickej výučby môžu využiť žiaci v 494 prevádzkach ponúkaných certifikovanými zamestnávateľmi.
„Žiaci sa tak môžu pripravovať na výkon svojho povolania priamo v praxi u svojho budúceho zamestnávateľa,“ podčiarkol pre TASR tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták a ako dodal, výberovým konaním certifikačných komisií doteraz prešlo 298 ďalších zamestnávateľov z 349, ktorí sa do systému prihlásili do konca minulého roka.
Na Slovensku je vysoký dopyt po kvalifikovaných pracovníkoch v IT priemysle, strojárstve, elektrotechnickom a automobilovom priemysle, ale aj o pozície operátorov a montérov strojov a zariadení. O tieto profesie je medzi zamestnávateľmi už dlhodobo najväčší záujem. V poslednom čase nedostatok kvalifikovaných síl hlásia už aj obchod a služby.
Nábor zamestnávatelia robia zvyčajne v spolupráci s úradmi práce alebo aj súkromnými sprostredkovateľskými agentúrami. Typické je to podľa Hoštáka skôr pre stredné a väčšie firmy. „Malí podnikatelia prevažne využívajú ad hoc inzercie na pracovných portáloch. V ojedinelých prípadoch, u najväčších spoločností sa jedná tiež o systematickú spoluprácu so vzdelávacími inštitúciami, ktoré dodávajú firmám absolventov v požadovanom kvalifikačnom profile,“ objasnil tajomník RÚZ a ako dodal, najviac vyhľadávaní sú čašníci, servírky, kuchári, stolári, elektromechanik – silnoprúd, pekár, mäsiar, cukrár, farmár, mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení, auto opravár, obrábač kovov, hutník operátor. Perspektívny je podľa RÚZ najmä IT priemysel, služby, ale v minimálne strednodobom horizonte naďalej strojárstvo, automobilový a elektrotechnický priemysel. „Slovenskému priemyslu, ale i celému podnikateľskému prostrediu by určite pomohlo zaradenie politiky konkurencieschopnosti na absolútny vrchol rebríčka priorít akejkoľvek vlády,“ dodal Hošták.

Súvisiace články

Aktuálne správy