Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v novembri vzrástla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) vlani v novembri vzrástla, už druhý mesiace po sebe. Informovali o tom agentúra RTTNews a európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa údajov Eurostatu sa stavebná produkcia v regióne, ktorý zaviedol euro, po očistení od sezónnych vplyvov v novembri medzimesačne zvýšila o 0,8 % po 0,6-% náraste v októbri.
V medziročnom porovnaní stúpla novembrová stavebná produkcia v eurozóne o 2,1 %. To je výrazne zrýchlenie oproti októbru, keď vzrástla o 1,1 %.
V celej EÚ sa stavebná produkcia v novembri zvýšila medziročne o 1,9 % a medzimesačne o 0,7 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za november, sa výkon v stavebníctve v medzimesačnom porovnaní najprudšie zvýšil v Slovinsku (15,5 %), Maďarsku (3,6 %), Taliansku a Poľsku (zhodne o 2,9 %) a najväčší pokles nahlásili Slovensko (-4,9 %) a Česká republika (-0,7 %).
Ale v medziročnom porovnaní stavebný sektor v novembri najviac vrástol práve na Slovensku (16,9 %), po ktorom nasledujú Švédsko (10,7 %), Rumunsko (6,8 %) a Slovinsko (6,1 %). A najvýraznejšie sa jeho produkcia znížila v Portugalsku (-4,5 %) a Poľsku (-1,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy