Inflácia v Británii v decembri mierne vzrástla

Medziročná miera inflácie v Británii v decembri 2015 vzrástla už druhý mesiac po sebe, ale len veľmi mierne na 0,2 % z novembrových 0,1 %. Dosiahla pritom najvyššiu úroveň za 11 mesiacov. Informovali o tom agentúry AP a RTTNews.
Analytici takýto výsledok očakávali. Prispelo k tomu zvýšenie cien za lety počas rušnej vianočnej sezóny, a to medziročne až o 46 %. To bol ich najstrmší nárast od roku 2002. Ale zároveň zlacnenie potravín zabrzdilo výraznejšie oživenie inflácie.
Napriek tomu bola decembrová inflácia najvyššia od januára 2015. Tempo rastu spotrebiteľských cien v Spojenom kráľovstve sa však stále pohybuje hlboko pod cieľovou hranicou centrálnej banky (Bank of England, BoE), ktorou je inflácia na úrovni 2 %.
Jadrová inflácia, do ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v decembri stúpla medziročne o 1,4 % po novembrovom zvýšení o 1,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Británii v decembri zvýšili o 0,1 %. Aj to sa zhoduje s odhadom ekonómov, ktorí takýto výsledok po novembrovej stagnácii predpovedali.
Za celý minulý rok inflácia v Británii stagnovala. Dôvodom bol pokles cien ropy, ktorý pokračuje aj v tomto roku. Ekonómovia síce neočakávajú, že sa priemerná miera inflácie tento rok zníži, ale zároveň predpovedajú, že dlhší čas zostane extrémne nízka.

Súvisiace články

Aktuálne správy