Ruský premiér Medvedev žiada od vlády úspory

Dramatický vývoj cien ropy zaznamenaný v posledných týždňoch vytvára vážne riziká pre plnenie rozpočtu, uviedol na zasadnutí vládneho kabinetu ruský premiér Dmitrij Medvedev

Ruský premiér Dmitrij Medvedev vyzval v piatok svoju vládu, aby hľadala priestor na zásadné okresanie verejných výdavkov. Dramatický prepad cien ropy znamená veľké riziko pre štátny rozpočet, povedal na zasadnutí vládneho kabinetu. Schválený rozpočet na tento rok počíta s deficitom verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu. Opiera sa pri tom o prognózu, že ceny ropy sa udržia na úrovni 50 USD za barel. Na revíziu odhadov smerom k cene 40 USD za barel už vyzval minister financií Anton Siluanov.

„Čísla v rozpočte už teraz vyzerajú nadhodnotene… Dramatický vývoj cien ropy zaznamenaný v posledných týždňoch vytvára vážne riziká pre plnenie rozpočtu,“ povedal ministrom Medvedev. „Výdavkovú stranu rozpočtu musíme dať do súladu s očakávanými príjmami“, zdôraznil premiér. Ako dodal, ďalší pokles cien ropy nie vylúčený, najmä vzhľadom na očakávané uvoľnenie sankcií voči Iránu.

(1 EUR = 1,0893 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy