Goldmani zaplatia za urovnanie hypotekárnych žalôb päť miliárd dolárov

, ČTK Foto: SITA

Popredná americká investičná banka Goldman Sachs zaplatí 5,1 miliardy dolárov za mimosúdne urovnanie vládnych civilných žalôb, ktoré ju obviňujú z klamania investorov hypotekárnymi dlhopismi vydanými v rokoch pred finančnou krízou z konca minulého desaťročia. Predbežnú dohodu banka oznámila vo štvrtok večer. Goldman Sachs je jednou z posledných veľkých bánk, ktoré sa s americkými úradmi dohodli na podobnom urovnanie; ostatné banky napospol zaplatili podstatne viac.

Dohoda urovnáva súčasné i budúce žaloby Federálneho ministerstva spravodlivosti, štátov New York a Illinois a niektorých federálnych finančných inštitúcií na Goldman Sachs za to, že jej hypotekárne cenné papiere z rokov 2005-07 boli sprevádzané zavádzajúcimi marketingovými materiálmi. Žalujúcej strany ešte dohodu oficiálne nepodpísali.

Goldman Sachs uviedla, že náklady na urovnanie zníži jej zisk v poslednom štvrťroku minulého roka o 1,5 miliardy dolárov. Spoločnosť v treťom štvrťroku zarobila 1,33 miliardy USD a v druhom kvartáli odložila zo zisku na krytie týchto nákladov 1,45 miliardy USD. Akcie banky po správe nepatrne oslabili, uviedla agentúra AP.

Goldman Sachs podobne ako iné banky z Wall Street federálne orgány vyšetrovali od finančnej krízy najmä kvôli údajnému klamaniu investorov ohľadom bezpečnosti cenných papierov, ktoré vytvárali viazaním rôznych hypoték do balíkov a tie potom predávali. Všeobecný prepad nadhodnotených cien realít v druhej polovici minulého desaťročia zrazil hodnotu týchto cenných papierov na minimum, čo prehĺbilo hypotekárnej kríze a viedlo k všeobecnej finančnej kríze a vládnym zásahom na záchranu bánk.

Federálne a štátne úrady už vymohli od veľkých amerických bánk v rámci urovnania podobných žalôb desiatky miliárd dolárov. Bank of America v roku 2014 zaplatila 16,7 miliardy dolárov. JPMorgan sa o rok skôr dohodla na urovnanie v sume 13 miliárd dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy