Prepad cien ropy donútil ropné firmy zrušiť či odložiť projekty za 380 mld. USD

Od roku 2014 energetické koncerny zrušili alebo odložili ropné a plynárenské projekty v hodnote 380 miliárd USD (348,85 miliardy eur), z toho v hodnote 170 miliárd USD sú projekty, ktoré firmy plánovali na roky 2016 až 2020. Dôvodom sú nízke ceny ropy, ktoré nútia ropné a plynárenské firmy znižovať náklady. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšiu správu energetickej poradenskej spoločnosti Wood Mackenzie.
Ceny ropy sa od polovice roku 2014 prepadli o 70 % a momentálne sa pohybujú okolo 30 USD za barel (159 litrov). Pod prepad sa podpísala pokračujúca vysoká produkcia, zatiaľ čo dopyt sa postupne oslabuje, najmä v kľúčových ázijských krajinách. Tento vývoj podľa Wood Mackenzie prinútil ropné firmy výrazne skresať náklady. Výsledkom sú zrušené alebo odložené plánované projekty a rozsiahle prepúšťanie zamestnancov.
Svoju správu Wood Mackenzie zverejnila v rovnakom týždni ako banka Barclays oznámila, že veľké ropné a plynárenské spoločnosti plánujú znížiť výdavky na prieskum a ťažbu v tomto roku o 20 %. Podľa Wood Mackenzie odložili nadnárodné firmy od roku 2014 na neskoršie obdobie celkovo 68 veľkých projektov s celkovými rezervami 27 miliárd barelov ropného ekvivalentu. Na ďalšie desaťročie sa tak odložila produkcia na úrovni 2,9 milióna barelov denne, čo je viac, než produkuje Venezuela.

Súvisiace články

Aktuálne správy