Béžová kniha FEDu: Rast ekonomiky USA brzdí silný dolár a lacné energie

, ČTK Foto: SITA

Z americkej ekonomiky prichádzali v závere minulého a začiatkom tohto roka naďalej nejednoznačné signály. Zlepšenie nastalo na pracovnom trhu a spotrebiteľských výdavkov. Silný dolár a nízke ceny energií však mali na najväčšiu svetovú ekonomiku nepriaznivý vplyv. Vyplýva to z pravidelnej situačnej správy o vývoji ekonomiky zvanej Béžová kniha, ktorú v stredu zverejnila americká centrálna banka.

Ekonomická aktivita rástla v deviatich z dvanástich oblastí Spojených štátov. Situácia na pracovnom trhu sa naďalej zlepšovala a väčšina oblastí tiež ohlásila "drobný až mierny" nárast spotrebiteľských výdavkov, ktoré v USA zaisťujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity.

Niektoré regióny ale zaznamenali negatívny vplyv silného dolára na dopyt, uviedla americká centrálna banka (Fed). Pokračujúci prepad cien ropy ďalej trápil sektor energetiky. Dva regióny uviedli, že nadpriemerné teploty zvýšili už tak nadmerné zásoby ropy a benzínu. Ceny energií, ktoré boli nízke už predtým, tak zostávali pod tlakom.

Správa, ktorá sa zaoberá obdobím od konca novembra do začiatku januára, neobsahuje prakticky žiadne známky silnejúceho tlaku na zvyšovanie miezd, ktorý naznačila situačná správa z predošlého obdobia. Rýchlejší rast miezd teraz oznámili iba dva regióny. Čo sa týka inflačných tlakov jednotlivé dištrikty hlásili ich absenciu pričom aj rast miezd bol nulový či mierny.

Fed vlani v decembri prvýkrát za deväť a pol roka zvýšil základnú úrokovú sadzbu z minima, na ktorom bola sedem rokov. Menový výbor dal najavo, že pre tempo ďalšieho sprísňovania menovej politiky budú kľúčom ekonomické dáta a ďalší vývoj inflácie. Tá sa nachádza pod dvojpercentným cieľom Fedu. Takmer všetky regióny v najnovšej situačnej správe uviedli, že cenové tlaky sú minimálne.

Americká ekonomika v minulom treťom štvrťroku spomalila rast na dve percentá z tempa 3,9 percenta v druhom kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy