Postihnutých či seniorov odvezie k lekárovi nový sociálny taxík

Prevoz k lekárovi, na nákup alebo na úrad je pre ťažko zdravotne postihnutých Banskobystričanov, seniorov či sociálne slabších občanov oddnes komfortnejší. V zariadení pre seniorov Jeseň dnes slávnostne uviedli do prevádzky nový, deväťmiestny osobný automobil so špeciálnou zdvíhacou plošinou pre vozičkárov. Skvalitní tak opotrebovaný vozidlový park prepravnej služby mesta Banská Bystrica.
Podľa primátora Jána Noska získali naň dotáciu od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vo výške 23.000 eur. Finančná spoluúčasť mesta na nákup vozidla dosiahla takmer 6000 eur.
„Teší ma, že sa podarilo získať dotáciu na zakúpenie vozidla, ktoré poslúži ako sociálny taxík ľuďom s problémovou mobilitou. Vďaka nemu bude od nového roka klientom poskytovaná komfortnejšia a efektívnejšia prepravná služba. Takýto druh prepravy je medzi obyvateľmi žiadaný a vítaný. Ročne službu využíva približne 5000 obyvateľov,“ uviedol Nosko.
Ako poznamenala vedúca odboru sociálnych vecí mestského úradu Mária Filipová, ich prepravné služby využívajú i subjekty, ktoré organizujú detské letné tábory, no väčšinu klientov tvoria zdravotne telesne postihnutí, odkázaní na individuálnu prepravu.
„Rozširujeme cieľovú skupinu aj o ľudí, ktorých máme v krízovej intervencii. Deťom z krízových centier slúži sociálny taxík napríklad na prevoz do škôlky v Šalkovej,“ konštatovala Filipová.
Ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím s trvalým pobytom v Banskej Bystrici zaplatia za sociálny taxík 30 centov za kilometer a dôchodcovia nad 65 rokov 60 centov. Ostatní záujemcovia s trvalým pobytom mimo mesta hradia 1,45 eura/km.
„Mesto prevádzkuje sociálny taxík viac ako 15 rokov. Znevýhodnení obyvatelia, ktorí potrebujú prevoz a majú záujem o prepravnú službu, kontaktujú dispečera, dohodnú si deň a hodinu pristavenia vozidla a oznámia cieľ cesty. Môžu sa tak pohodlne dostať tam, kam potrebujú,“ dodala Filipová.
Na prevádzku prepravnej služby je v rozpočte mesta na tento rok vyčlenených zhruba 16.000 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy