Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v decembri vzrástli viac, ako experti čakali

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v decembri vzrástli viac, ako analytici odhadovali. Dôvodom bolo väčšie ako očakávané zdraženie čerstvých potravín a služieb. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu Insee.
Podľa Insee sa index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2015 zvýšil medziročne o 0,2 %. Analytici pritom očakávali, že po novembrovej stagnácii stúpne len o 0,1 %. Rovnaké tempo rastu inflácie ako v decembri zaznamenalo Francúzsko naposledy v júli 2015.
Motorom decembrovej inflácie bolo najmä zvýšenie cien čerstvých potravín, medziročne o 3,1 %, a zdraženie služieb o 1,1 %, zatiaľ čo ceny energií klesli o 4,7 %.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v decembri vzrástla o 0,8 % a dosiahla najvyššiu úroveň od novembra 2014.
V medzimesačnom porovnaní francúzske spotrebiteľské ceny v decembri stúpli o 0,2 % po novembrovom znížení o 0,2 %. Ekonómovia očakávali ich nárast o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v decembri zvýšil medziročne o 0,3 % a medzimesačne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy