Ekonomické vyhliadky regiónu OECD aj eurozóny sú stabilné

Ekonomické podmienky v Číne sa ustaľujú, eurozóna má výhľad na stabilný hospodársky rast, ale americká a britská ekonomika začínajú strácať tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI) zostal v novembri 2015 na októbrovej úrovni 99,8 bodu, čo poukazuje na stabilný rast ekonomiky celého regiónu OECD.
Aj CLI eurozóny ako celku v sledovanom mesiaci stagnoval na úrovni 100,6 bodu. Nezmenila sa ani hodnota tohto indexu v prípade najväčšieho hospodárstva eurozóny – Nemecka (99,9 bodu) a tretej najväčšej ekonomiky Talianska (100,9 bodu), zatiaľ čo francúzsky indikátor mierne vzrástol na 100,9 bodu zo 100,8 bodu v októbri.
Na druhej strane, CLI Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky, sa vlani v novembri mierne znížil na 99,1 z 99,2, bodu a britský CLI klesol na 99,1 z 99,3 bodu. To naznačuje, že ich hospodársky rast by sa mohol mierne spomaliť, ale stále si udržiava pomerne vysoké tempo.
Zároveň mierne vzrástol CLI Číny na 98,4 z 98,3 bodu, čo odborníci hodnotia ako prvý náznak stabilizácie, rovnako ako v prípade Brazílie. Jej CLI sa v novembri zvýšil na 99,5 z 99,3 bodu, Ale vyhliadky Ruska, ktoré zápasí s recesiou, sa zatiaľ nezlepšili a novembrová hodnota jeho CLI klesla na 99,4 z 99,6 bodu v októbri. to 99.4.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy