Ceny v Dánsku vlani rástli najpomalším tempom za 62 rokov

Spotrebiteľské ceny v Dánsku sa v roku 2015 zvýšili len o 0,5 %, čo je najnižšia ročná miera inflácie od roku 1953.

Dánske spotrebiteľské ceny v minulom roku vzrástli najpomalším tempom za posledných 62 rokov. Pod najnižší nárast cien od roku 1953 sa podpísali nízke ceny energií a nadmerná výrobná kapacita. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil štatistický úrad krajiny. Spotrebiteľské ceny v roku 2015 v porovnaní s rokom 2014 stúpli len o 0,5 %. V roku 2014 bola ročná inflácia len o niečo vyššia, na úrovni 0,6 %. Bez zarátania cien energií bola celoročná miera inflácie v roku 2015 vo výške 1,2 %.

„Skutočnosť, že inflácia je naďalej nízka, je znakom krízy,“ povedal hlavný ekonóm Danske Bank Las Olsen. Avšak nízka inflácia v istých oblastiach ekonomike pomáha, upozornil Olsen. „Veľmi nízka inflácia v posledných dvoch rokoch vo veľkej miere vysvetľuje, prečo máme dobrý rast v oblasti súkromnej spotreby a v konečnom dôsledku ozdravenie ekonomiky. Vývoz je však neuspokojivý,“ dodal Olsen.

Väčšina ekonómov očakáva, že ceny v Dánsku budú rásť, no niektorí sa obávajú deflačnej špirály. Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP), ceny v Dánsku v decembri na medziročnej báze stúpli o 0,3 %, teda vzrástli oproti novembrovej miere inflácie 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy