Americký ropný koncern ConocoPhillips po vyše 20 rokoch opúšťa ruský trh

Americká ropná spoločnosť ConocoPhillips oznámila, že predala svoj podiel v ruskom spoločnom podniku a po vyše dvoch desaťročiach Rusko opúšťa. Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník The Wall Street Journal.
Koncern uviedol, že svoj 50-% podiel v spoločnosti Polar Lights predal firme Trisonnery Asset. Sumu ConocoPhillips nezverejnil. Druhých 50 % v spoločnom podniku Polar Lights vlastnila ruská štátna spoločnosť Rosnefť, aj tá však svoj podiel prednedávnom predala.
Pre odchod z ruského trhu, na ktorý vstúpila ako jedna z prvých zahraničných firiem, sa ConocoPhillips rozhodla päť rokov po tom, ako predala svoje najväčšie aktívum v Rusku. Bol ním podiel v ropnom koncerne Lukoil, ktorý americká firma predala za 9,5 miliardy USD (8,7 miliardy eur). Následne v roku 2012 odpredala Lukoilu 30-% podiel v inom spoločnom podniku. V tom čase jej zostal v Rusku už len spoločný podnik Polar Lights.
V dôsledku nízkych cien ropy sa viaceré ropné koncerny rozhodli znížiť náklady, v rámci čoho začali prepúšťať a predávať nejadrové aktíva. To sa týka aj ConocoPhillips. Spoločnosť uviedla, že v tomto roku plánuje predať aktíva približne za 2,3 miliardy USD. Za deväť mesiacov tohto roka predala firma aktíva za 600 miliónov USD a kontrakty za ďalších 1,7 miliardy USD by mala uzatvoriť vo 4. kvartáli.
Čo sa týka Polar Lights, produkcia tohto podniku v poslednom období klesá. V minulom roku dosiahla denne 8200 barelov (1 barel = 159 litrov). To je iba zlomok z 1,5 milióna barelov ropného ekvivalentu, ktorý v minulom roku denne vyprodukovala spoločnosť ConocoPhillips.

Súvisiace články

Aktuálne správy