Priemerná hodinová mzda v Taliansku v novembri vzrástla

Priemerná hodinová mzda v Taliansku aj v novembri vzrástla, už druhý mesiace po sebe, a aj tento rast bol len vďaka zvýšeniu platov v súkromnom sektore. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Istat, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Presnejšie, priemerná hodinová mzda, ktorá odráža priemernú hodnotu platov v súkromnom aj verejnom sektore v Taliansku, sa v novembri 2015 zvýšila medzimesačne o 0,2 % po októbrovom miernom náraste o 0,1 % a stagnácii v septembri a v auguste.
V medziročnom porovnaní stúpla priemerná hodinová mzda v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri 2015 o 1,3 %, čo je mierne zrýchlenie oproti októbrovému zvýšeniu o 1,2 %.
Štatistiky tiež ukázali, že kým v súkromnom sektore priemerná hodinová mzda minulý mesiac medziročne vzrástla o 1,8 %, vo verejnom sektore stagnovala.
Za 11 mesiacov do konca novembra sa priemerná hodinová mzda v Taliansku zvýšila medziročne o 1,2 %.
Tempo rastu talianskej ekonomiky ale stále mierne zaostáva za ostatnými veľkými ekonomikami menového bloku. Napríklad v 3. štvrťroku 2015 sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska zvýšil medzikvartálne o 0,2 % a medziročne o 0,9 %. HDP Nemecka a Francúzska v rovnakom období vzrástol medzikvartálne zhodne o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy