Fínsko kúpi od Gazpromu podiel vo firme Gasum

Za 25-percentný podiel Helsinki zaplatia 251,3 mil. eur, uviedli pritom, že bez minoritného vlastníka bude ľahšie spoločnosť rozvíjať.

Fínsko odkúpi od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom 25-percentný podiel, ktorý vlastní vo fínskej plynárenskej firme Gasum. Helsinki tak dokončia zoštátnenie firmy. Informovala o tom v piatok fínska vláda. Za podiel Helsinki zaplatia 251,3 mil. eur po tom, ako vlani odkúpili podiely spoločností Fortum a E.ON. „Je ľahšie rozvíjať spoločnosť bez minoritného vlastníka. Nemajú príliš veľký záujem o fínsky bioplyn alebo skvapalnený zemný plyn (LNG),“ povedal Eero Heliovaara, predstaviteľ riadiaceho výboru zastupujúceho fínsky štát, ktorý je vlastníkom firmy.

Spoločnosť Gasum zároveň uviedla, že nakoniec dosiahla dohodu s Gazpromom o cene plynu. Pre spor o cenu sa predtým firma Gasum obrátila na arbitrážny súd. Ceny plynu sa počas roka 2015 medziročne znížili o vyše 30 %, konštatoval Gasum. „Riešenie, ktoré sme dosiahli v rámci vyjednávania, viedlo k ďalšej miernej redukcii ceny plynu a naviazanie ceny na trhovú cenu ropy sa tiež zmenší,“ dodal Gasum vo vyhlásení. Očakáva sa, že dohoda s Gazpromom sa finalizuje v úvode roka 2016.

Súvisiace články

Aktuálne správy