Rast súkromnej aktivity eurozóny sa mierne spomalil

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa sektor služieb aj priemyselné odvetvie, v decembri podľa predbežných údajov agentúry Markit klesol na 54 bodov z novembrovej úrovne 54,2 bodu.

Súkromná aktivita eurozóny rástla aj v decembri, ale v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o niečo pomalšie. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektor služieb aj odvetvie priemyslu podľa predbežných údajov klesol na 54 bodov oproti novembrovým 54,2 bodu. Nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast aktivity od jej poklesu sa index nachádza už od júla 2013. Údaje zverejnené agentúrou Markit naznačujú, že ekonomika eurozóny vo štvrtom kvartáli posilní o 0,4 %.

Rast nemeckej súkromnej aktivity v decembri mierne spomalil a klesla aj aktivita vo Francúzsku, keď novembrové teroristické útoky v Paríži negatívne ovplyvnili francúzsky sektor služieb. Súkromná aktivita v menších ekonomikách eurozóny však nahradila straty najväčších členských štátov. „Decembrový PMI eurozóny ukázal svoju odolnosť, keď ostal na zdravej úrovni aj napriek nepriaznivým vplyvom teroristických útokov v Paríži,“ povedal ekonóm banky UniCredit Marco Valli.

Inflačné tlaky zostali slabé. Podľa stredajších údajov Eurostatu bola v novembri medziročná miera inflácie eurozóny na úrovni o 0,2 %. PMI sektora služieb, ktorý je v eurozóne dominantným, v decembri klesol na 53,9 bodu z novembrových 54,2 bodu. Priemyselný sektor eurozóny však vzrástol na dvadsaťmesačné maximum 53,1 bodu, pričom sa očakávalo, že ostane na novembrovej úrovni 52,8 bodu. Stúpol aj index produkcie, a to na 54,4 bodu oproti 54 bodom v predchádzajúcom mesiaci. Pod posilnenie priemyselného sektora a produkcie sa podpísal nárast nových objednávok a slabšie euro, čo zvýšilo zahraničný dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy