Spotrebiteľské ceny v USA zostali v novembri na októbrovej úrovni

Spotrebiteľské ceny v USA zostali v novembri na októbrovej úrovni, napriek citeľnému poklesu cien energií. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa najnovších údajov ministerstva práce index spotrebiteľských cien v USA v novembri stagnoval po októbrovom medzimesačnom zvýšení o 0,2 %. Analytici takýto výsledok očakávali.
Dôvodom stagnujúcej inflácie bol ďalší pokles cien energií, medzimesačne o 1,3 %. Aj potraviny v USA v novembri zlacneli, a to o 0,1 %.
Po vylúčení nestálych cien potravín a energií, tzv. jadrová inflácia v Spojených štátoch v novembri medzimesačne vzrástla tiež len o 0,2, už tretí mesiac v rade.
V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v USA v novembri zvýšili o 0,5 %, čo je viac ako v októbri, keď vzrástli o 0,2 % a najstrmší medziročný rast od mája 2014.
Miera inflácie v najväčšej svetovej ekonomike sa však pohybuje hlboko pod cieľovou hranicou centrálnej banky Fed, ktorou je inflácia tesne pod úrovňou 2 %. Dôvodom sú mimoriadne nízke ceny ropy, najnižšie od globálnej krízy v roku 2009. Analytici očakávajú, že Fed na svojom zasadaní tento týždeň zvýši úrokové sadzby, prvýkrát po takmer 10 rokoch. Nízke ceny ropy a silný dolár však podľa viacerých expertov budú aj naďalej brzdiť oživenie inflácie.
Jadrová inflácia v novembri medziročne stúpla o 2 % po októbrovom zvýšení o 1,9 %.
Štatistiky tiež ukázali, že zatiaľ čo ceny tovarov v Spojených štátoch v novembri medziročne klesli o 2,8 %, ceny služieb vzrástli o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy