Švédsko ponechalo úrokové sadzby bez zmeny

Švédska centrálna banka je pripravená ďalej uvoľniť menovú politiku, pokiaľ inflácia nezrýchli z nízkych novembrových hodnôt.

Švédska centrálna banka v utorok v súlade s očakávaniami ponechala základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime a oznámila, že je pripravená ďalej uvoľniť menovú politiku, pokiaľ sa inflácia nezotaví z nízkych novembrových hodnôt. Stagnácia až prepad cien v posledných troch rokoch prinútili centrálnu banku, aby pred obavami z prehriatia realitného trhu uprednostnila boj proti deflačnej hrozbe. V júli banka stlačila svoju repo sadzbu na úroveň – 0,35 %. To prospelo inflačným tlakom, podľa banky však hrozí zvrat tohto trendu, keď ustupujú dopady slabšej švédskej koruny na ekonomiku.

 

"Banková rada… je pripravená zaviesť ešte expanzívnejšiu menovú politiku, a to aj v čase mimo jej pravidelných menovo-politickými zasadnutí," uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Ak inflačné tlaky ustúpia, je banka pripravená ďalej znížiť sadzby, vystupňovať nákupy aktív a v prípade potreby intervenovať na devízovom trhu.

Rast švédskej ekonomiky v treťom kvartáli prekonal odhady a zvýšili sa aj inflačné očakávania. Nenaplnili sa ani obavy zo silného posilnenia kurzu koruny voči euru po tom, čo Európska centrálna banka tento mesiac opäť uvoľnila menovú politiku. V novembri však švédska jadrová inflácia klesla a kurz koruny posilnil oproti hodnotám z polovice roka, čo vyvolalo tlak na pokles dovozných cien. K obavám, že inflácia zostane utlmená, prispievajú aj ceny ropy, ktoré sa nachádzajú najnižšie od začiatku roka 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy