Nižšia banková daň by mohla zvýšiť úverovanie v Maďarsku

Očakáva to maďarský minister hospodárstva Mihály Varga. Zároveň uviedol, že pre štátny rozpočet je banková daň nevyhnutná

Maďarský minister hospodárstva Mihály Varga očakáva, že nižšia banková daň oživí poskytovanie úverov vo finančnom sektore. Podľa jeho slov krajina neplánuje úplne zrušiť túto daň, keďže je nevyhnutná na udržiavanie rozpočtového deficitu pod kontrolou. „Štát naďalej potrebuje bankovú daň, aby sa daňové zaťaženie rozložilo, zrušenie teda nenastane,“ povedal. „Zníženie môže nastať, no iba v rámci súbežného zvyšovania úverov“, dodal. „Aby mohla ekonomika rásť z dlhodobého hľadiska, potrebujeme, aby rástlo poskytovanie úverov bankami,“ povedal minister. V roku 2014 maďarská ekonomika posilnila o 3,7 %, analytici však očakávajú, že v roku 2016 sa hospodársky rast krajiny spomalí na 2,5 %.

Minulý týždeň Maďarsko avizovalo, že mení návrh legislatívy, ktorá znižuje bankovú daň v krajine. Maďarsko tak reaguje na obavy Európskej komisie, ktorá mala výhrady k niektorým aspektom predchádzajúceho plánu. Informovalo o tom maďarské ministerstvo hospodárstva. Nový návrh znižuje vyššiu sadzbu dane z predchádzajúcich 0,31 % na 0,24 % Nižšia sadzba dane ostáva nezmenená na úrovni 0,15 %, mení sa však základ dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy