Veľkoobchodné ceny v Nemecku v novembri opäť klesli

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v novembri opäť klesli, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci. No tento výsledok zároveň naznačuje, že aj spotrebiteľská inflácia, ktorá je stále veľmi nízka, môže klesnúť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov spolkového štatistického úradu Destatis sa index veľkoobchodných cien v Nemecku v novembri 2015 znížil medziročne o 1,1 %. Tempo jeho poklesu sa však zmiernilo oproti októbru, keď dosiahlo 1,6 %. Index veľkoobchodných cien v najväčšej ekonomike eurozóny vytrvalo klesá od júla 2013.
Hlavným dôvodom novembrového medziročného poklesu nemeckých veľkoobchodných cien bol strmý pád cien pevných palív a ich derivátov, a to o 13,3 %. To malo zásadný vplyv na hodnotu celkového indexu veľkoobchodných cien.
V medzimesačnom porovnaní sa veľkoobchodné ceny v Nemecku v novembri znížili o 0,2 %, čo je spomalenie po októbrovom poklese o 0,4 %.
Odborníci pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, ktoré im signalizujú, ako sa bude vyvíjať spotrebiteľská inflácia nielen v samotnej krajine, ale aj v celej eurozóne. Podľa Destatisu sa medziročná miera inflácie v Nemecku v novembri zvýšila o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy