Americký kapitalizmus a francúzsky socializmus: Pokiaľ ide o mzdy, mali by ste v tom mať jasno

, businessinsider Foto: thinkstock

Pozrite si graf GMO Capital, ktorý ukazuje, ako sa o infláciu očistené mzdy vo Veľkej Británii a USA menili v priebehu posledných 40 rokov. Alebo radšej to, ako si Francúzsko a Japonsko užili obrovské rasty miezd.

"Posledných 50 rokov som žil v Amerike, Business Week a The Wall Street Journal nám stále tlačil do hlavy, akí sú Francúzi nekompetentní v podnikaní a ako vytrvalo im dokážeme nakopať zadky," píše Jeremy Grantham z GMO Capital."Keby sa len dokázali dostať z toho ich štátneho socializmu a ich akútnej eurosklerózy. A môžem povedať, že sme všeobecne tento názor prijali. Napriek tomu sa stalo niečo úplne iné. Pozrite si graf mediánu hodinovej mzdy. Vo Francúzsku stúpli zo 100 na 280. To je nárast až o 180 % za 45 rokov! V Japonsku dosiahli 140 % a dokonca aj často za pomalých považovaní Briti dosiahli 60 %. Ale úplne inak vyzerá za rovnaké obdobie mediánová mzda v USA. Počas 45 rokov je na mŕtvom bode!"

Ako inak aj celkový Granthamov výhľad je dosť pesimistický. Grantham si proste myslí, že ekonomické pravdy, ktoré sme všetci zvyknutí pokorne prijímať, sú dezinformácie. Hlavne pokiaľ ide o šírenie myšlienky, že kapitalizmus v americkom štýle, je to, čo umožňuje národom dlhodobo prežiť a dokonca prosperovať. Alebo niečo v tomto zmysle.

"Toto sú nespochybniteľné fakty," píše Grantham. "Takže, všetko, čo k tomu môžem povedať, je, že môžeme byť radi, že nám Francúzi nenakopali naše zadky. Ale ako je možné, že môžeme tak pevne veriť v niečo, čo jednoducho tak nie je?"

 

Súvisiace články

Aktuálne správy