Čínska PSBC predala strategickým investorom 17-% podiel

Čínska poštová sporiteľňa Postal Savings Bank of China (PSBC) pred svojím plánovaným vstupom na burzu získala od desiatich strategických investorov 7 miliárd USD (6,44 miliardy eur). Medzi investormi boli napríklad švajčiarska veľkobanka UBS alebo americký finančný inštitút JPMorgan. Informovala o tom agentúra Reuters.
PSBC predala strategickým investorom 17-% podiel, ako dnes informoval čínsky finančný inštitút. PSBC je z hľadiska počtu zákazníkov, ktorých má takmer 500 miliónov, najväčším čínskym bankovým domom. Predaj podielu strategickým investorom stanovuje jeho celkovú hodnotu na 41 miliárd USD. Okrem zahraničných investorov si podiely v PSBC kúpili aj čínska poisťovňa China Life Insurance a finančná divízia internetového koncernu Alibaba.
PSBC je silne zastúpená v poľnohospodárskych oblastiach. Predaj podielu je prípravou pre vstup na burzu naplánovaný na budúci rok, pričom jeho hodnota má slúžiť ako základ stanovovania ceny pri príprave prvotnej ponuky. Podľa bankárov môže emisia akcií priniesť PSBC 12 až 15 miliárd USD. Šéf PSBC Lu Ťia-ťin sa dnes odmietol vyjadriť k potenciálnemu objemu aj termínu vstupu na burzu. UBS a JPMorgan vyhlásili, že plánujú strategickú spoluprácu s PSBC, aby podporili svoje aktivity na rastúcom čínskom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy