Vyhliadky ekonomiky celého regiónu OECD sú stabilné

Tempo hospodárskeho rastu celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), je stabilné. Naznačil to najnovší prieskum organizácie so sídlom v Paríži, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal v októbri na septembrovej úrovni 99,8 bodu.
Stabilný hospodársky rast predpovedá OECD na základe prieskumu Kanade, Japonsku aj eurozóne ako celku, vrátane jej najväčších ekonomík – Nemecka a Talianska. V prípade Francúzska, októbrový CLI signalizuje, že jeho hospodársky rast mierne zosilnie, zatiaľ čo ekonomiky Británie a USA naopak mierne spomalia, ale aj tak si udržia pomerne vysoké tempo rastu.
Čo sa týka veľkých transformujúcich sa ekonomík, opatrné náznaky stabilizácie sa objavili v prípade Číny a Brazílie, zatiaľ čo India zrýchľuje. Ale vyhliadky ruskej ekonomiky sa stále nezlepšili a októbrový CLI signalizuje, že ani v blízkej budúcnosti nenaberie tempo, keďže jeho hodnota klesla na 99,19 z 99,27 bodu.
CLI eurozóny ako celku sa v októbri takmer nezmenil a vzrástol len na 100,59 bodu zo septembrových 100,57 bodu. Najväčšia ekonomika bloku – Nemecko – zaznamenala nepatrný pokles októbrového CLI na 99,80 bodu z 99,86 bodu v septembri. Francúzsky index naopak mierne vzrástol na 100,86 bodu zo 100,80 bodu a CLI Talianska sa takmer nezmenil a stúpol len zanedbateľne na 100,91 bodu zo septembrových 100,90 bodu. Tieto výsledky naznačujú, že hospodársky rast regiónu, ktorý platí eurom, je stabilný.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok, aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy