Prekvapenie na prechádzke: V Dunaji plávalo stotisíc eur, nevie sa odkiaľ

, ČTK Foto: SITA

Bankovky sú podľa policajného hovorcu pravé. Ich pôvod a dôvod, prečo ich niekto vyhodil do rieky, je pre policajtov stále záhadou.

Bankovky v hodnote vyše 100 tisíc eur objavili počas sobotňajšej prechádzky obyvatelia Viedne v ľavom ramene Dunaja v mestskej štvrti Donaustadt. Agentúre APA to potvrdil policajný hovorca Roman Hahslinger, podľa ktorého umožnila nečakaný nález priezračná voda v protipovodňovom  koryte zvanom Nový Dunaj.

Polícia zaistila nájdené peniaze s pomocou potápačov z hasičského zboru, povedal Hahslinger. Pôvod bankoviek je vraj ale pre policajtov zatiaľ hádankou. Bankovky bude potrebné najskôr vysušiť, až potom bude možné podrobiť ich ďalšiemu skúmaniu. "Sú to skutočné peniaze," cituje rakúsky denník Kurier hovorcu Hahslingera. Podľa neho nie je zatiaľ jasné, odkiaľ peniaze pochádzajú a ako sa do vody dostali.

Každopádne nebol v Rakúsku aktuálne hlásený žiadny zločin, s ktorým by sa rysovala súvislosť s peňažnou sumou v takejto hodnote. Chodci, ktorí na bankovky v Dunaji políciu upozornili, vraj tiež nevideli nikoho, kto by ich do rieky hádzal. Preto je vraj úplne otvorená otázka, ako dlho už bankovky vo vode ležali.

Celú oblasť sobotňajšieho nálezu prehľadali potápači ešte raz počas nedele, ďalšie bankovky už ale v rieke nenašli.

Ľavé rameno Dunaja zvané Nový Dunaj vzniklo v 70. rokoch minulého storočia v rámci budovania ochrany pred povodňami, ktoré by mohli prípadne katastrofálne zasiahnuť blízke centrum rakúskej metropoly. Prezieravé opatrenie sa uplatnilo napríklad v roku 2002, kedy postihli veľké záplavy nielen Viedeň, ale aj Bratislavu. Hlavný tok Dunaja a jeho rameno oddeľuje umelo vybudovaný ostrov Donauinsel, ktorý slúži Viedenčanom na rekreáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy