Bundesbank potvrdila odhad vývoja ekonomiky Nemecka, v r. 2016 zrýchli na 1,8 %

Ekonomika Nemecka by mala v nasledujúcom roku mierne zrýchliť tempo rastu, uviedla dnes nemecká centrálna banka, ktorá potvrdila svoju predchádzajúcu prognózu. Dôvodom je očakávané zotavenie exportu. Informoval o tom portál RTTNews.
Najväčšia ekonomika eurozóny by tento rok mala vzrásť o 1,7 % a v nasledujúcom roku by sa tempo rastu malo zrýchliť na 1,8 %, oznámila dnes Bundesbank, čím potvrdila svoj predchádzajúci odhad. V roku 2017 počíta banka s rastom na úrovni 1,7 %, čo je pozitívnejší odhad, než stanovila v júni, keď uvádzala rast na úrovni 1,5 %.
V prípade úpravy o počet pracovných dní počíta Bundesbank na budúci rok s 1,7-% rastom a v roku 2017 s rastom na úrovni 1,9 %. Tento rok by rast ekonomiky mal v prípade úpravy o pracovné dni dosiahnuť 1,5 %.
Podľa šéfa centrálnej banky Jensa Weidmanna by sa zdravé základy nemeckej ekonomiky mali výraznejšie prejaviť práve v nasledujúcich dvoch rokoch. Na druhej strane ale poukázal na veľkú neistotu vzhľadom na rozsah očakávaného prílevu utečencov a ekonomické a fiškálne dôsledky tejto situácie.
Čo sa týka inflácie, nemecká centrálna banka znížila pôvodný odhad na tento rok na 0,2 %. Predtým prognózovala infláciu v roku 2015 na úrovni 0,5 %. V prognóze na budúci rok počíta s 1,1-% mierou inflácie, zatiaľ čo pôvodne očakávala, že inflácia dosiahne 1,8 %.
Aj odhad na rok 2017 banka zredukovala. Kým pôvodne rátala so zrýchlením inflácie oproti roku 2016 na 2,2 %, teraz predpokladá, že to bude len na 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy