Americké akcie stratili kvôli hrozbe útoku v Nemecku všetky zisky

, ČTK Foto: SITA

Americké akciové trhy stratili v utorok pod vplyvom hrozby bombového útoku v Nemecku takmer všetky denné prírastky a hlavné indexy zakončili obchodovanie takmer bez zmien. Predtým akcie solídne rástli, najmä vďaka nečakane lepším výsledkom popredných maloobchodných reťazcov.

V závere newyorského obchodovania Dow Jonesov index stúpol o 0,04 percenta na 17.489,50 bodu. Širší index S & P 500 oslabil o 0,13 percenta na 2050,44 bodu, zatiaľ čo index technologického trhu Nasdaq skončil so ziskom 0,03 percenta na 4986,02 bodu.

Nemecká polícia kvôli informáciám o pláne islamistického útoku zrušila večer na poslednú chvíľu zápas Nemecka s Holandskom v Hannoveri. To na trhoch zvýšilo neistotu zasiatu piatkovými teroristickými útokmi v Paríži. "Takéto situácie vytvárajú neistotu a v neistých časoch ide každý do hotovosti," povedal Mohannad AAMA z newyorskej investičnej firmy Beam Capital Management.

Akcie amerických maloobchodných reťazcov Wal-Mart Stores a Home Depot si napriek tomu aj v závere udržali silné prírastky a posilnili o viac ako tri respektíve štyri percentá. Firmy zverejnili zisky, ktoré prekonali očakávania, a odborový index maloobchodu vďaka tomu posilnil o jedno percento.

Na devízových trhoch americký dolár vystúpil na sedemmesačné maximum. Údaje o októbrovom raste spotrebiteľských cien v USA posilnili očakávania, že americká centrálna banka na budúci mesiac začne zvyšovanie úrokových sadzieb.

Dolár proti euru v závere obchodovania stúpol o 0,4 percenta na 1,0643 USD. Americká mena k jenu posilnila o 0,2 percenta na 123,40. Dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich ďalších svetových mien, vzrástol o 0,2 percenta a počas dňa vystúpil až na 99,745 bodu, čo bola jeho najvyššia hodnota od polovice apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy