Nemeckí ekonomickí experti: Okamžite ukončite kvantitatívne uvoľňovanie, hrozí riziko novej finančnej krízy!

, The Telegraph;reuters Foto: SITA

Nízke úrokové sadzby predstavujú riziko pre finančnú stabilitu, ECB by mala okamžite ukončiť svoje bezprecedentné stimulačné opatrenia. V eurozóne hrozí vypuknutie finančnej krízy, varujú top ekonomickí poradcovia z Nemecka. Informácie priniesol The Telegraph.

"Menová politika vedie k nahromadeniu rizík pre finančnú stabilitu, ktorá by mohla otvoriť cestu k novej finančnej kríze," myslí si rada berlínskych ekonomických odborníkov, známych ako päť mudrcov. Vo výročnej správe Rady ekonomických expertov sa píše, že ECB musí prehodnotiť svoj program nákupu dlhopisov, čím skôr, aby sa zabránilo vytvoreniu nebezpečnej nerovnováhy v rámci bloku. "Menová politika vedie k nahromadeniu rizík pre finančnú stabilitu, ktorá by mohla otvoriť cestu k novej finančnej kríze. Trvalo nízke úrokové sadzby siahajú na zisky bánk a životných poisťovní, a zvyšujú chuť na prijímanie rizík. Je dôležité, aby nedošlo k oneskoreniu pre odchod z prostredia nízkych úrokových sadzieb, ktoré by trvali príliš dlho. Rýchly nárast úrokových sadzieb by mohol ohroziť platobnú schopnosť veľkej časti bankového systému."

Varovanie prichádza v čase, keď sa čoraz častejšie hovorí o tom, že ECB by začiatkom decembra mohla rozšíriť svoj program stimulačných opatrení. Osem mesiacov od začiatku programu kvantitatívneho uvoľňovania zostáva únia sužovaná slabým rastom a nízkou infláciou, zatiaľ čo klesajúce ceny komodít vyvíjajú tlak na znižovanie spotrebiteľských cien.

Ale podľa tímu nemeckých ekonómov je jadrová inflácia stabilná a vykazuje známky rastu z aktuálneho jedného percenta. Hnev nemeckých finančných jastrabov vyvolávajú úvahy ECB o tom, ako by sa mohli "neštandardné" aktíva stať súčasťou programu QE, vrátane dlhopisov regionálnych a miestnych samospráv, ako je Paríž či Bavorsko, informuje Reuters. V rámci súčasného kvantitatívneho uvoľňovania už ECB rozšírila svoj program o nákup vládneho dlhu a cenných papierov krytých aktívami. Príliš expanzívna monetárna politika vedie vlády k odkladom životne dôležitých ekonomických reforiem, potrebných pre podnietenie rastu a produktivity, myslí si tím nemeckých ekonómov. Zdôraznili, že Írsko, Španielsko a Portugalsko, ktoré už dostali pomoc na záchranu bánk, museli urobiť bolestné rozhodnutie a pretvoriť svoje ekonomiky, aby sa dokázali vrátiť k udržateľnému hospodárskemu rastu. Odborníci vidia známky nízkych úrokových sadzieb vedúcich k explózii úverov, tak ako tomu bolo pred krízou, rada konštatovala, že "niektoré sektory, ako napríklad nehnuteľnosti, vykazujú určité známky bubliny". Preto bezprostredný odchod z nulovej úrokovej sadzby by obmedzilo nadmerné riskovanie a prerušilo rastúce ceny aktív.

Ak by sa sadzby dvihli bez predchádzajúceho upozornenia, "mohlo by to viesť k neskoršiemu rýchlemu nárastu úrokových sadzieb, ktoré, najmä po dlhšom období nízkych sadzieb, by mohlo ohroziť solventnosť veľkej časti bankového systému, ceny aktív by klesli a ohrozili už oslabený sektor životného poistenia ", varujú nemeckí odborníci.

Poradcovia tvrdia, že členské štáty by mali mať "v krajnom prípade" možnosť vystúpiť z menovej únie, aby sa tým zaistila bezpečnosti EMU. Hoci nezašli tak ďaleko, aby hovorili o formálnom ukončení zakotvenom v zmluvách EÚ, nedávne udalosti v Grécku ale ukázali, že "zásadná neochota jedného člena únie spolupracovať dokáže existenčne ohroziť stabilitu celej menovej únie", píšu v správe.

Nemecké ministerstvo financií je priekopníkom v plánoch na podporu menovej únie prostredníctvom prísnych postupov pri záchrane bánk. Postupov, ktoré nútia súkromných veriteľov, aby oni niesli záťaž strát pri krachu, namiesto daňových poplatníkov. Tieto plány boli podporené Radou, ktorá tiež vyzvala na okamžitú reštrukturalizáciu vládneho dlhu zo strachu, že vznikne ďalší "Lehman moment" pre eurozónu.

Správa sa opatrne vyjadrila aj k makroekonomickému vplyvu utečencov a prílivu migrantov do Nemecka. Očakáva, že počet utečencov dosiahne v tomto roku jeden milión, preto narastú aj vládne výdavky z 5,9 až na 8,3 miliardy eur v tomto roku a následne z 9 miliárd na 14.3 miliárd eur v roku budúcom. Tento nárast sa v správe označuje za "zvládnuteľný".

Vo svojej najoptimistickejšej prognóze analýza sa hovorí, že do roku 2020 sa pripočíta k nemeckej pracovnej sile viac ako pol milióna ľudí. Ak by sa utečencov nepodarilo úspešne integrovať, najhorší scenár hovorí o náraste na pracovnom trhu o 250 000 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy