Najväčším problémom pri výrobe mlieka sú jeho nízke nákupné ceny

Najväčším problémom v slovenskom mliečnom sektore sú nízke nákupné ceny mlieka. "Tieto extrémne nízke ceny mlieka zďaleka nepokrývajú úroveň výrobných nákladov.

Najväčším problémom v slovenskom mliečnom sektore sú nízke nákupné ceny mlieka. „Tieto extrémne nízke ceny mlieka zďaleka nepokrývajú úroveň výrobných nákladov. Nie je to len problém slovenský, ale je to problém celoeurópsky, ak nemám hovoriť o celosvetovom probléme,“ uviedla pre TASR riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margita Štefániková.
„Momentálne sme sa dostali s nákupnými cenami na úroveň tzv. malej mliečnej krízy, čo bola kríza v roku 2012. V súčasnosti sa nejakým spôsobom podarilo pozastaviť pokles nákupných cien. Veríme, že sa odrazíme od dna a že sa nákupné ceny oživia a stav v sektore sa zlepší,“ podčiarkla.
Z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska vyplýva, že priemerná nákupná cena surového mlieka na Slovensku v septembri 2015 po dlhom očakávaní medzimesačne posilnila o 1,5 % na úroveň 26,63 eura/100 kg. V porovnaní so septembrom 2014 bola priemerná cena surového mlieka medziročne nižšia o 18,4 %. „Veríme, že októbrová nákupná cena mlieka bude o niečo vyššia,“ doplnila Štefániková.
Podľa slov predsedu SZPM Alexandra Pastoreka sa už v októbri väčšina rokovaní farmárov s nákupnými organizáciami uskutočnila. „Podľa našich informácií zatiaľ nákupcovia mlieka nepristúpili k výraznejšiemu zvýšeniu nákupnej ceny mlieka. Nákupná cena zostáva približne na septembrovej úrovni. Ak k nejakej korekcii ceny príde, tak len pod vplyvom zmeny (zlepšenia) zložiek mlieka. V zimnom období sa totiž zvyšuje obsah tukov a bielkovín v mlieku. Z titulu vyššej kvality mlieka teda možno príde k miernemu oživeniu nákupnej ceny. To je však stále málo oproti výrobným nákladom na mlieko,“ dodal Pastorek.

Súvisiace články

Aktuálne správy