Rusko opäť odmietlo reštrukturalizáciu dlhu Ukrajiny

Vo štvrtok o tom informovalo ukrajinské ministerstvo financií. Podľa ministerstva sa tým "dláždi cesta" k možnému súdnemu sporu o dlhopisy v hodnote 3 mld. USD.

KYJEV/WASHINGTON 30. októbra (SITA, Reuters) – Rusko odmietlo druhú príležitosť na to, aby sa dohodlo na reštrukturalizácii dlhu, ktorý má Ukrajina voči Moskve. Vo štvrtok to uviedlo ukrajinské ministerstvo financií. „Jediná séria ukrajinských cenných papierov, v prípade ktorých nie sú potvrdené podmienky reštrukturalizácie, a ktorých držitelia tak nebudú môcť získať nové štátne cenné papiere, sú dlhopisy v hodnote 3 mld. USD, splatné v decembri 2015.,“ uviedol ukrajinský rezort financií. Narážal pritom na emisiu dlhopisov v držbe Ruska. Ostatní veritelia, ktorí pristúpili na podmienky dohody, získajú podľa ukrajinského ministerstva financií nové cenné papiere 12. novembra.

Medzinárodný menový fond (MMF) by mal podľa očakávaní čoskoro diskutovať o zmenách úverových pravidiel. Dôvodom je, aby MMF mohol pokračovať v podpore Ukrajiny aj v prípade, že Kyjev neuhradí včas záväzky voči Rusku v sume 3 mld. USD, uviedol vo štvrtok hovorca MMF Gerry Rice. Fond podľa jeho slov bude vyvíjať tlak na to, aby sa krajiny dostali zo slepej uličky.

(1 EUR = 1,093 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy