Nový živote bez dlhov: Osobný bankrot už využilo takmer 2 000 Slovákov

, CRIF Foto: thinkstock

V treťom štvrťroku 2015 slovenské súdy vyhlásili 147 osobných bankrotov, v auguste ich bolo historicky najviac. Pre porovnanie v Českej republike v rovnakom období do osobného bankrotu vstúpilo 4 119 obyvateľov.

V treťom štvrťroku 2015 inštitút osobného bankrotu na svoje oddlženie využilo 147 obyvateľov Slovenska, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast o 27,83 percenta. Ako ďalej vyplýva z aktuálnych analýz spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií, od začiatku roka do konca septembra 2015 bolo na Slovensku zaznamenaných 428 osobných bankrotov. Od začiatku účinnosti zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii osobný bankrot na Slovensku vyhlásilo 1 954 občanov. V susednej Českej republike bolo v treťom štvrťroku 2015 vyhlásených 4 119 osobných bankrotov. V prepočte na 100 tisíc obyvateľov oddlženie formou bankrotu v Čechách v treťom štvrťroku 2015 využilo takmer 14,5-násobne viac ľudí ako na Slovensku.

Žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu môžu podľa zákona podať iba fyzické osoby v situácii, keď nie sú schopné splácať svoje finančné záväzky. „Existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa žiadatelia do takejto situácie dostanú. Okrem neuváženého zadlženia, keď ľudia zlyhávajú vlastnou vinou, napr. neschopnosťou odolať túžbe po veciach, na ktoré nie sú schopní našetriť, to môžu byť aj objektívne udalosti, ktoré nemusia závisieť od vôle dlžníkov, ako napr. výpadok príjmu z dôvodu straty zamestnania alebo pre dlhodobé ochorenie,“ vysvetľuje Jana Marková, hlavná analytička spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau.

V treťom kvartáli 2015 pripadalo na jeden kalendárny mesiac v priemere 49 osobných bankrotov, čo je o 11 viac, ako v treťom štvrťroku minulého roka. Zároveň v auguste 2015 bolo  vyhlásených 63 osobných bankrotov, čo je historicky najväčší počet bankrotov vyhlásených v jednom mesiaci. Tretí štvrťrok 2015 zároveň potvrdil trend rastúceho využívania osobných bankrotov, keď počet vyhlásených bankrotov v treťom kvartáli medziročne rastie už od roku 2009 a to aj napriek viac ako rok avizovanej príprave legislatívnej zmeny zákona, ktorá by proces osobného bankrotu sprístupnila väčšiemu okruhu dlžníkov.

V treťom štvrťroku 2015 najviac osobných bankrotov vyhlásili súdy v Banskobystrickom samosprávnom kraji – 28 osobných bankrotov v porovnaní s 15 osobnými bankrotmi v treťom štvrťroku 2014 predstavuje nárast o 86,67 %. Nasleduje Prešovský samosprávny kraj s 26 vyhlásenými osobnými bankrotmi, čo je v medziročnom porovnaní o 12 bankrotov, resp. o 85,71 % viac. Najmenej osobných bankrotov v treťom kvartáli 2015 bolo vyhlásených v Žilinskom samosprávnom kraji – 11, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 2 bankroty, resp. o 15,38 %. Medziročný pokles v počte vyhlásených bankrotov zaznamenali tri kraje – okrem Žilinského aj Trnavský (pokles o 14,29 %) a Bratislavský kraj (pokles o 33,33 %).

V Českej republike počas tretieho štvrťroka 2015 osobný bankrot využilo 4 119 obyvateľov. Na Slovensku oddlženie formou osobného bankrotu využíva 14,48-násobne menej obyvateľov, než v susedných Čechách. Hoci počet obyvateľov Českej republiky je iba takmer dvojnásobný v porovnaní s počtom obyvateľov Slovenska, počet ľudí, ktorí u našich západných susedov využívajú osobný bankrot je rádovo v desaťnásobkoch vyšší, než na Slovensku.

„Podstata tohto výrazného rozdielu vo využívaní inštitútu osobného bankrotu je v legislatíve, ktorá rozdielne stanovuje priebeh oddlžovania v jednotlivých krajinách. V Čechách je tento proces oveľa jednoduchší a preto ho aj ľudia častejšie využívajú,“ vysvetľuje hlavná analytička spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau Jana Marková. „Tiež platí odlišnosť, že kým na Slovensku o vyhlásenie osobného bankrotu môžu požiadať len fyzické osoby – nepodnikatelia, v Čechách môžu o oddlženie požiadať aj podnikajúce fyzické osoby. Ich dlhy by v zásade nemali byť z podnikateľskej činnosti  (ale zákon pripúšťa určité výnimky), čo takisto rozširuje okruh osôb, ktorí môžu svoju nepriaznivú finančnú situáciu riešiť bankrotom a po jeho ukončení pokračovať v živote bez dlhov.“

Súvisiace články

Aktuálne správy