V treťom kvartáli ekonomika USA vzrástla o 1,5 %

Rast hospodárstva krajiny sa v treťom štvrťroku spomalil, keďže počas druhého kvartálu posilnila o 3,9 %. Dôvodom spomalenia bola redukcia tvorby zásob, ktorá je podľa ekonómov iba dočasná.

Rast americkej ekonomiky sa v treťom štvrťroku výrazne spomalil, keďže firmy zredukovali tvorbu zásob. Hrubý domáci produkt krajiny počas júla až septembra medziročne vzrástol o 1,5 % po medziročnom posilnení v druhom kvartáli o 3,9 %. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo obchodu.

Predpokladá sa, že spomalenie rastu v dôsledku redukcie tvorby zásob bude iba dočasné a ekonómovia očakávajú, že rast amerického hospodárstva sa v štvrtom kvartáli zrýchli. „Základný rast je stále silný, alebo prinajmenšom dostatočne silný na to, aby viedol k tomu, že úrokové sadzby už nezostanú na mimoriadne nízkej úrovni,“ povedala Jennifer Leeová, ekonómka BMO Capital Markets.

Americké firmy v treťom štvrťroku vytvorili zásoby v hodnote 56,8 mld. USD, čiže na najnižšej úrovni od prvého kvartálu 2014. Išlo pritom o ich výrazný pokles oproti druhému kvartálu, kedy boli v sume 113,5 mld. USD. Spotrebiteľské výdavky v USA počas júla až septembra však posilnili o 3,2 % po raste o 3,6 % v druhom kvartáli.

(1 EUR = 1,093 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy