Nových nezamestnaných v USA mierne pribudlo

Počet nových nezamestnaných v krajine minulý týždeň stúpol o tisíc na sezónne upravených 260 tisíc, štvortýždňový priemer klesol o 4 tis. na 259 250

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátne dávky, minulý týždeň vzrástol menej, ako sa očakávalo. Zostal tak na úrovni, ktorá korešponduje s dobrou situáciou na trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že sezónne upravený počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátnu podporu vzrástol v týždni končiacom sa 24. októbra o tisíc na sezónne upravených 260 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši na 263 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa znížil o 4 tis. na 259 250 osôb. Je tak na najnižšej úrovni od decembra 1973. Ak je týždňový počet nových nezamestnaných v americkej ekonomike nižší ako 300 tisíc, zvyčajne sa to považuje za znak zlepšovania trhu práce. Pod touto hranicou sa počet nových nezamestnaných udržal 34. týždeň v rade. Počet ľudí poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň v týždni končiacom sa 17. októbra klesol o 37 tis. na 2,14 milióna, čo bolo najmenej od novembra 2000.

Súvisiace články

Aktuálne správy