Volkswagen má „komplexný“ plán ako napraviť emisný škandál

Technické riešenie, ako zabezpečiť, aby dielové modely spĺňali emisné štandardy, Volkswagen predstaví budúci mesiac, uviedol nový generálny riaditeľ skupiny Matthias Müller

Nemecký koncern Volkswagen (VW) vypracoval "komplexný" plán s cieľom zabezpečiť, aby dieselové modely spĺňali emisné štandardy. Na stretnutí s najvyššími manažérmi v centrále koncernu vo Wolfsburgu to uviedol v pondelok nový generálny riaditeľ skupiny Matthias Müller. Zákazníkov má spoločnosť oboznámiť s plánom "v najbližších dňoch" a technické riešenie nápravy motorov s nainštalovaným podvodným softvérom predstaví v októbri. Vlajková značka VW v budúcnosti získa v rámci koncernu "rovnako nezávislú" pozíciu ako divízie luxusných áut Audi a Porsche, uviedol ďalej Müller podľa textu prejavu, ktorý získala v utorok agentúra Reuters.

 

Podľa zistení amerických regulačných úradov skupina Volkswagen inštalovala do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý pri bežnej prevádzke vypína kontrolu emisií a systém aktivuje v okamihu, keď je vozidlo testované na emisie. Autá tak môžu až 40-násobne prekračovať zákonné limity na vypúšťanie škodlivých látok do ovzdušia. Vyšetrovanie kauzy sa medzitým rozšírilo na ďalšie krajiny a zaoberá sa ňou aj Európska komisia. V reakcii na škandál minulý týždeň odstúpil generálny riaditeľ skupiny Volkswagen Martin Winterkorn. Toho už nemecká prokuratúra vyšetruje pre podozrenie z účasti na podvode s emisnými testami.

Súvisiace články

Aktuálne správy