Spotrebiteľské ceny v Španielsku klesli najvýraznejšie od februára

Spotrebiteľské ceny v Španielsku klesli v septembri druhý mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie za posledných sedem mesiacov. Ukázali to dnes zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien klesol v Španielsku v septembri medziročne o 0,9 % po 0,4-% poklese v auguste. Ekonómovia s ďalším poklesom počítali, predpokladali ale, že dosiahne 0,5 %. Augustový pokles bol najvýraznejší od februára tohto roka, keď ceny klesli o 1,1 %. Podľa INE sa pod výrazný pokles spotrebiteľských cien podpísali najmä nižšie ceny elektrickej energie a pohonných látok.
Na medzimesačnej báze klesol index spotrebiteľských cien v septembri o 0,3 %. To je podstatne horší výsledok, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom indexu o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien zaznamenal v septembri medziročný pokles o 1,2 %. V auguste dosiahol pokles 0,5 %. Aj v tomto prípade počítali ekonómovia s omnoho miernejším vývojom, keď očakávali pokles o 0,7 %. V medzimesačnom porovnaní sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien zvýšil o 0,4 %, opäť ale nesplnil očakávania analytikov. Tí počítali s jeho rastom o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy