Spotrebiteľské ceny v Španielsku v septembri klesli

Medziročne sa celková hladina cien v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie znížila o 1,2 %

Španielske spotrebiteľské ceny v septembri oslabili najrýchlejším tempom za sedem mesiacov, pričom nadol ich zatlačilo zlacnenie elektriny a ropy. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad krajiny (INE). Medziročne sa celková hladina cien v Španielsku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) znížila o 1,2 %. V auguste klesla o 0,5 %, pričom ekonómovia predpovedali, že septembrový medziročný pokles bude na úrovni 0,6 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Španielsku podľa národnej metodiky v septembri medziročne oslabila o 0,9 % po augustovom poklese o 0,4 %. Španielske maloobchodné tržby však v auguste stúpli už trinásty mesiac po sebe, keďže silnejúci domáci dopyt naďalej podporoval rast hrubého domáceho produktu. Augustový maloobchod medziročne posilnil o 3,1 % po júlovom raste o 4 %.

Očakáva sa, že španielska ekonomika v treťom štvrťroku posilní prinajmenšom o toľko ako v druhom kvartáli, kedy sa medziročne zväčšila o 3,1 %. Za celý tento rok by hospodárstvo krajiny podľa prognóz malo posilniť o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy