Deutsche Bank obmedzí podnikanie v Rusku a zatvorí niektoré oddelenia

Nemecká Deutsche Bank potvrdila, že zatvára niektoré oddelenia v Rusku po revízii svojej globálnej štruktúry. Dôvodom sú sankcie Západu proti Moskve a tiež vyšetrovanie podozrivých obchodov jej ruských zamestnancov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dva zdroje, ktoré nechceli byť menované, uviedli, že banka plánuje zrušiť zhruba 200 zo súčasných 1300 pracovných miest v Rusku.
Americké aj európske úrady oficiálne vyšetrujú podozrivé operácie ruskej divízie Deutsche Bank vo výške niekoľkých miliárd dolárov. Podľa správ v médiách predmetom vyšetrovania sú takzvané zrkadlové obchody, v rámci ktorých Deutsche Bank pre svojich ruských klientov nakúpila v Moskve akcie v rubľoch, ktoré od nich zároveň v Londýne odkúpila za doláre. Tak sa podarilo klientom dostať peniaze z Ruska bez toho, aby informovali príslušné orgány.
Vyšetrovanie ešte zvýšilo tlak na ruskú divíziu banky, ktorá zápasí s dôsledkami západných sankcií.
Deutsche Bank (DB) oznámila, že zatvorí ruskú divíziu firemného bankovníctva a obchodovania s cennými papiermi a do konca roka presunie jej operácie do jednej zo svojich medzinárodných centrál.
Výkon ruskej dcéry DB v predchádzajúcich rokoch rýchlo rástol vďaka lukratívnym finančným dohodám v čase, keď aj ruská ekonomika solídne rástla. Ale po vlaňajšom strmom poklese cien ropy sa ruská ekonomika prepadla do recesie. Sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, brzdia firmy v ďalšom rozvoji a obmedzujú ich prístup na západné kapitálové trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy