Dnes sa zakladá Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov

Prvýkrát v histórii Slovenska sa na dnešnom ustanovujúcom sneme v Bratislave schádza Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, ktorí budú schvaľovať dokumenty, voliť orgány a predsedu komory. Ako povedal TASR za ustanovujúci výbor jeho predseda Peter Kulifaj, doteraz svoje členstvo v komore potvrdilo okolo 400 ľudí a na snem príde asi 200 členov. Členstvo bude povinné pre tých, ktorí budú chcieť vykonávať toto povolanie ako slobodné zamestnanie.
„Cieľom komory je zvyšovať status sociálnej práce. Úlohou sociálnych pracovníkov je jednak pomáhať ľuďom v núdzi, seniorom a rôznym sociálnym skupinám. Taktiež je našou úlohou vytvárať mosty medzi rôznymi skupinami obyvateľstva. Ide o nezastupiteľnú úlohu a verím, že komora prispeje k tomu, že ľudia si túto profesiu začnú vážiť,“ konštatoval dnes pre TASR pred ustanovujúcim snemom predseda prípravného výboru.
Členstvo bude povinné len pre tých, ktorí by chceli toto povolanie vykonávať ako samostatnú prax. Pre zamestnancov rôznych inštitúcií a neziskových organizácií bude dobrovoľné, viazané je na fyzické osoby. Podmienkou je vysokoškolské vzdelanie a prax v oblasti, dĺžka nerozhoduje. Komora môže prijať do svojich radov aj hosťujúcich a čestných členov, ktorí nespĺňajú jednu z podmienok, teda vzdelanie alebo výkon práce, ale pôsobia vo sfére sociálnej práce. Ide napríklad o ľudí z akademického prostredia, ktorí pripravujú študentov vysokých škôl na túto profesiu.
Komora bude plniť niektoré úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Napríklad riešiť proces evidencie výkonu sociálnej práce ako výkonu slobodného povolania. Zavádza sa totiž úplne nový inštitút, samostatná prax sociálneho pracovníka, čo v tejto oblasti doposiaľ nebolo.
„Na Slovensku zatiaľ nikto zo sociálnych pracovníkov nevykonával svoju prácu ako samostatné slobodné povolanie,“ priblížil Kulifaj. Ako zdôraznil, nepôjde ani o živnosť a ani o samostatnú zárobkovú činnosť, ale o slobodné povolanie, ktoré sa bude vykonávať podľa osobitného zákona a je to obdoba vykonávania praxe psychológov, advokátov, notárov, či iných slobodných povolaní. „Tým, že tieto povolania sú viazané na komoru, tak vznikom komory sa vytvorí priestor, aby tento typ slobodného povolania vznikol,“ spresnil.
Snem sa zišiel na základe výzvy, ktorú koncom minulého roka zverejnilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Do prípravného výboru sa prihlásilo vyše 90 ľudí. Išlo o sociálnych pracovníkov, ale aj ľudí z akademickej obce, zo štátnej správy a samosprávy. Prípravný výbor sa podieľal na príprave návrhov základných dokumentov komory.

Súvisiace články

Aktuálne správy