Indický miliardár kúpil najdrahšiu rezidenciu všetkých čias

, The Times;ČTK Foto: YT/the times of india

Indický magnát kúpil nehnuteľnosť v Bombaji, ktorá kedysi slúžila ako sídlo indického maharadžu a neskôr americkým konzulátom. S cenou 7.5 miliardy rupií (113 miliónov dolárov) ide o najvyššiu sumu, aká bola kedy zaplatená za obytný objekt, uvádza spravodajský server The Times.

Sídlo zvané Lincoln House teraz bude obývať farmaceutický magnát Cyrus Punavala, trinásty najbohatší muž Indie. Jeho rodina vlastní plnokrvníkov aj zbierku klasických vozidiel, a v minulom roku sa pokúsila kúpiť londýnsky hotel Grosvenor House. Punavala má podľa rebríčka Forbes čisté imanie v hodnote 6,6 miliardy dolárov.

"Mysleli sme, že je to dobrá cena vzhľadom na umiestnenie," povedal syn Adar Poonawalla, ktorý sa zúčastňoval rokovaní ohľadom predaja. V roku 2012 sa developer Tata Housing Development Company pokúšal ako prvý získať Lincoln House, a to za takmer 850 miliónov rupií. Avšak k dohode nakoniec nedošlo.

"Staviteľ neprejavil záujem o kúpu Lincoln House, pozemok totiž nemá žiaden potenciál z pohľadu rozvoja, ide o historickú hodnotou a ďalšie obmedzenia. Takže developer vycúval." Nehnuteľnosť bude využitá ako rodinný dom, ale Poonawalla najskôr plánuje  rozsiahlou rekonštrukciou, pretože veľká časť paláca slúžila ako kancelárske priestory. Na otázku, kedy sa mieni s rodinou nasťahovať odpovedal, že "najskôr je potrebné dokončiť veľa papierovačiek, čo môže nejaký čas trvať."

Sídlo o rozlohe viac ako 4500 metrov štvorcových bolo postavené v roku 1933 a v roku 1957 si ho prenajali Spojené štáty, ktoré ho pomenovali podľa svojho 16. prezidenta. V indickej finančnej metropole Bombaji žije približne 21 miliónov obyvateľov, z ktorých polovica býva v rozľahlých slumoch. V Bombaji sa nachádza aj najdrahší súkromný dom na svete, 27 podlažná stavba je majetkom najbohatšieho muža Indie, Mukesha Ambaniho.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy