Brusel navrhuje opatrenia pre dlhodobo nezamestnaných

Európska komisia navrhuje členským štátom, aby venovali väčšiu pozornosť dlhodobo nezamestnaným. Okrem iného pri ich registrácii na úradoch práce.

Európska komisia predstavila kroky, ktoré by mali pomôcť v boji s dlhodobou nezamestnanosťou. Medzi tie základné patrí podpora registrácie dlhodobo nezamestnaných na úrade práce, poskytnutie každej registrovanej dlhodobo nezamestnanej osobe dôkladné individuálne posúdenie s cieľom identifikovať jej potreby a potenciál najneskôr pred koncom osemnásteho mesiaca nezamestnanosti a ponúknutie dohody o pracovnej integrácii najneskôr pred koncom osemnásteho mesiaca nezamestnanosti. Aj tieto kroky by pritom podľa komisie mali v členských štátoch lepšie pomáhať vrátiť sa dlhodobo nezamestnaným na trh práce.

Dlhodobo nezamestnaní teraz predstavujú 5 % ekonomicky činného obyvateľstva v Európskej únie. Podiel dlhodobo nezamestnaných na ekonomicky činnom obyvateľstve sa v jednotlivých členských štátoch výrazne líši, od 1,5 % v Rakúsku po 19,5 % v Grécku. Čím dlhšie sú ľudia mimo trhu práce, tým ťažšie je získať nové zamestnanie. Podľa komisie z 12 miliónov dlhodobo nezamestnaných v únii je viac ako 60 % bez práce už počas dvoch po sebe nasledujúcich rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy