Štedré firmy: Dary od korporácií pre utečencov sú bezprecedentné

, Huffington Post Foto: SITA

Stačil necelý týždeň a vyzbierať sa podarilo 17 miliónov dolárov pomocou fundraisingovej kampane OSN na podporu utečencov, významná podpora prišla zo súkromného sektora. Informáciu priniesol The Huffington Post

Komisariát OSN pre utečencov spustil 5. septembra kampaň na podporu sýrskych utečencov, 11. septembra už bolo vyzbieraných 17 miliónov dolárov. "Bola to bezprecedentná úroveň štedrosti," povedal koordinátor UNHCR Joung-ah Ghedini-Williams.

Celková suma obsahuje príspevok vo výške 3 milióny dolárov od Goldman Sachs, ktoré pomôžu zabezpečiť dodávky a dočasné zdravotnícke zariadenia pre rodiny s deťmi, ktoré denne prichádzajú do Európy po absolvovaní zložitejšej cesty cez Stredozemné more. Firemné dary budú tiež pomáhať utečencom v Sýrii, Turecku, Jordánsku a Libanone.

Ďalšími partnermi fundraisingovej kampane sú napríklad Google, Zara, Sony Ericsson, Volvo, H&M, Hipp, Brown Forman a Svenska Cellulosa Aktiebolaget, povedal Ghedini-Williams.

Podľa údajov OSN už Sýriu opustilo viac než 4 milióny obyvateľov, ako utečenci, a minimálne ďalších 7,6 milióna muselo opustiť svoje domovy a presídliť sa v rámci krajiny. "Ide o najväčší počet utečencov z jediného konfliktu. Je to populácia, ktorá potrebuje vo svete podporu, ale namiesto toho žije v otrasných podmienkach a ponára sa hlbšie do chudoby," vyhlásil vysoký komisár pre utečencov António Guterres a dodal, že "zhoršujúce sa podmienky podporujú rast počtu utečencov smerom do  Európy i mimo nej, ale drvivá väčšina zostáva v regióne. Nemôžeme si dovoliť nechať ich bez pomoci, aby ďalej prepadali zúfalstvu."

OSN už v minulosti spolupracovala s Ikea, Uniqlo a UPS, spoločne poskytli pomoc pre takmer 60 miliónov ľudí vysídlených po celom svete. Ikea, ako hlavný podporovateľ, darovala v júli približne 43 miliónov dolárov pre utečencov v Afrike a navrhla trvanlivé, ľahko zmontovateľné prístrešky.

Európske národy čelia rastúcemu počtu prichádzajúcich utečencov. Nemecko, ktoré je najväčším  príjemcom žiadateľov o azyl, opakovane vyzvalo ostatných lídrov, aby sa dosiahla dohoda o kríze, už zaviedlo hraničné kontroly, čo sa dá brať ako znamenie, že tento tlak už nechce niesť samo. K podobnému kroku sa nakoniec odhodlali aj iné krajiny, vrátane Rakúska. 

Súvisiace články

Aktuálne správy