Zastavte rotačky: Kvantitatívne uvoľňovanie predstavuje hrozbu pre trhy aj reálnu ekonomiku

, businessinsider Foto: SITA

Za súčasnou nestálosťou akciových trhov môžeme vidieť katalyzátor v podobe ekonomických údajov z Číny. Ale divoké výkyvy na americkom finančnom trhu v posledných týždňoch majú len málo čo do činenia s Čínou a s jej potenciálnym spomalením rastu ekonomiky.

To nie je niečo, čo sa náhle vynorilo v posledných niekoľkých týždňoch, bolo to celkom nápadné skoro pol roka, a to najmä pre každého, kto sleduje globálne ceny komodít. A zatiaľ čo sa mnohé pripísalo čínskym trhom, najmä čo sa týka prepadu akcií, treba pripomenúť, že národné finančné trhy nie sú natoľko otvorené, aby dokázali vyvolať volatilitu na iných etablovanejších trhoch.

Richard Koo, hlavný ekonóm Nomura Research Institute, tvrdí, že za skutočnou príčinou trhovej nestability, nie je Čína, ale rozhodnutie Federálneho rezervného systému ustúpiť od programu kvantitatívneho uvoľňovania v minulom roku. To podnietilo firmy aj domácnosti, aby svoju pozornosť presunuli od maximalizácie zisku na minimalizáciu dlhu. V poznámke klientom Koo naznačuje, že kým sa v súkromnom sektore minimalizovali dlhy, finančné prostriedky od Fedu nemali  kam ísť. Výnosy štátnych dlhopisov klesli, kapitál zo súkromného sektora sa presúva do ešte rizikovejších aktív, ale nie do reálnej ekonomiky. "V skutočnosti žiadny súkromný úver, ani peňažná zásoba nepreukázali významný rast napriek veľkému prísunu likvidity zo strany centrálnych bánk v Japonsku, USA a vo Veľkej Británii, ako sa dalo očakávať,  kvôli absencii dlžníkov", hovorí Koo. "Nedostatok rastu súkromných úverov v týchto troch krajinách znamená, že väčšina finančných prostriedkov poskytnutých Fedom, BOE a BOJ nikdy nedorazila do reálnej ekonomiky, čo vysvetľuje, prečo miera inflácie zostala tak nízko. Boj medzi trhmi a centrálnymi bankami je ešte len na začiatku," tvrdí Koo.

Podľa Kooa má kvantitatívne uvoľňovanie len určitý vplyv na reálnu ekonomiku prostredníctvom efektu bohatstva. Z toho ale ťaží  len niekoľko oblastí, ako napríklad luxusný tovar. Opisuje následnú reakciu trhu v časoch QE, kde stúpajú ceny akcií a slabnú meny, ako odtrhnutú od reality. Od toho, čo sa deje vo svetovej ekonomike. „Teraz, keď je koniec QE v nedohľadne, je čas na korekciu.“ Predsedkyňa Fedu Janet Yellenová už pred niekoľkými mesiacmi hovorila o ocenení akciového trhu, čo sa dalo s najväčšou pravdepodobnosťou považovať za odkaz na bublinu. Korekcia nejakého druhu je nevyhnutná, ak sa Fed rozhodol normalizovať menovú politiku.

V istom zmysle to vysvetľuje, prečo očakávané zvýšenie úrokových sadzieb amerického Fedu, prvýkrát od júna roku 2006, je tak dôležitým medzníkom pre globálnu ekonomiku. Koo sa domnieva, že najväčšou úlohou politikov je, aby zabránili "negatívnej spätnej väzbe" v podobe nekonvenčných politík. Aby zabránili niečomu, čo sa nedávno prejavilo ako slabosť na finančných trhoch, a následne sa to prelialo do reálnej ekonomiky, aj keď sme už videli znaky mierneho globálneho oživenia. "Trhové prepady v posledných dvoch mesiacoch predstavujú iba začiatok QE pasce," hovorí Koo. "Musíme zvážiť možnosť niečo medzi Fedom, ktorý chce normalizovať úrokové sadzby a vypustí prebytočné rezervy zo systému čo najskôr, a trhmi, ktoré divoko reagujú na vládne zásahy".

Koo sa domnieva, že súčasné napätie na trhu, vyjadrené vyššou ako normálnou úrovňou volatility trhu aktív, bude pokračovať aj v nadchádzajúcom období. "Aj keď môžeme dosiahnuť niekoľko dočasných prímerí, pravdepodobne neuvidíme to hladké ekonomické oživenie typické pre minulé roky, kým Fed nebude znižovať voľné rezervy, alebo nenasadí inú kroky pre ukončenie kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré predstavuje hrozbu pre trhy alebo reálnu ekonomiku".

Ak by mal Koo pravdu, pravdepodobne jeho slová potešia krátkodobých obchodníkov, ale spôsobia bolesti hlavy pre dlhodobých investorov a zákonodarcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy