Predaj technického spotrebného tovaru sa zvýšil o 2,3 %

Z prieskumu spoločnosti GfK vyplýva, že druhý štvrťrok 2015 zaznamenal rast tržieb prevažne v sektore telekomunikácií, pokles evidoval trh s informačnými technológiami.

Oslabujúca svetová ekonomika a nestabilné ekonomické podmienky prispeli k neočakávanému spomaleniu ekonomického oživovania v eurozóne. To ohrozuje aj optimistický pohľad na vzostupný trend exportu. Vyplýva to z prieskumu GfK Temax, ktorý realizovala výskumná spoločnosť GfK Slovakia.

V závislosti od špecifických ekonomických vplyvov v jednotlivých krajinách sa líši aj vývoj ochoty spotrebiteľov nakupovať. Aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácii v druhom štvrťroku 2015 rástol predaj na trhu technického spotrebného tovaru. V porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka ide o nárast o 2,3 %, s výnimkou trhov vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii. Motorom vývoja tržieb bola oblasť telekomunikácií, ktoré rástli dvojiciferným tempom. Rast predaja sa odrazil aj na tržbách, ktoré na západnom trhu dosiahli spolu hodnotu 46,2 mld. eur.

K rastu prispel predaj malých spotrebičov, ktorý okrem Portugalska a Fínska zaznamenal 9-percentný rast, čo predstavuje hodnotu 3,4 mld. eur. Stúpajúci trend vo výške 9 % zaznamenal aj sektor veľkých domácich spotrebičov.

Opačný trend bol v oblasti informačných technológií, ktorá s výnimkou Rakúska klesla o 2,2 % a tržby tak dosiahli hodnotu 12 mld. eur. S príchodom Windows 10 GFK očakáva rastúci dopyt po inovatívnych zariadeniach, čo predpokladá stabilizovanie trhu s IT v druhej polovici 2015.

Aj napriek rastúcemu dopytu po pokročilých fotoaparátoch, oblasť fototechniky pocítila pokles tržieb o 7 % s hodnotou 1,4 mld. eur. Dominantný nárast o 15,2 % evidoval trh s telekomunikačnými zariadeniami s tržbami vo výške 11,5 mld. eur.

GfK Temax je index sledovanosti technického spotrebného tovaru na trhu, ktorý vyvinula spoločnosť GfK. Výsledky sa zakladajú na pravidelných prieskumoch uskutočňovaných v maloobchodnom paneli GfK, ktorý sa skladá z viac ako 425 tis. maloobchodných predajní z celého sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy