Počet konkurzov firiem by mal klesnúť o 7 %

Spoločnosť Coface očakáva pokles insolvencií firiem o 7 % v krajinách západnej Európy, pričom situácia môže byť v jednotlivých krajinách odlišná. Prognóza vychádza z porovnania dvanástich krajín, pričom výnimku tvoria Taliansko a Nórsko, v ktorých sa počet konkurzov zvyšuje.

Spoločnosť Coface predpokladá, že počet konkurzov na firmy v krajinách západnej Európy poklesne v tomto roku v priemere o 7 %. Prognóza na rok 2015 vyplýva z porovnania dvanástich ekonomík, pričom situácia môže byť v jednotlivých krajinách odlišná. Výnimku tvoria Taliansko a Nórsko, v ktorých sa počet insolvencií firiem zvyšuje. Platobná neschopnosť v Taliansku je výrazná, keďže tam evidujú veľa malých zraniteľných podnikov a len mierne zotavovanie ekonomiky. Nórsko ako siedmy najväčší vývozca ropy pociťuje rast insolvencií pre klesajúce ceny ropy.

Pokles konkurzov vychádza z čiastočného oživenia v eurozóne najmä vďaka zvyšujúcej sa súkromnej spotrebe a lepšiemu podnikateľskému prostrediu, čo malo za následok aj rast hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa Coface, rast HDP eurozóny by v tomto roku mal dosiahnuť 1,5 % a v budúcom roku 1,6 %. Spoločnosť Coface zároveň upozorňuje, že aj napriek pozitívnemu ekonomickému trendu sa jednotlivé krajiny nedostali na predkrízovú úroveň. Týka sa to najmä juhoeurópskych krajín ako Taliansko, Portugalsko a Španielsko. Problémom je nízka úroveň dôvery podnikov v investície. Tie sa nenaštartovali ani po zlepšení podmienok financovania po poklese úrokových sadzieb.

Spoločnosť Coface, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 1993, sa zaoberá poistením pohľadávok. Štvrťročne publikuje hodnotenie rizík v 160 krajinách vychádzajúc zo znalostí platobnej morálky.

Súvisiace články

Aktuálne správy