Spotrebiteľské ceny na Slovensku v auguste medziročne klesli o 0,2 %

Spotrebiteľské ceny na Slovensku v auguste tohto roka medziročne klesli o 0,2 %. Rovnako o 0,2 % klesli ceny aj v medzimesačnom porovnaní. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
V priemere za osem mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 sa spotrebiteľské ceny v úhrne znížili tiež o 0,2 %. Ako uviedli štatistici, index spotrebiteľských cien za domácnosti zamestnancov sa v auguste medziročne znížil o 0,2 %, za domácnosti dôchodcov sa nezmenil. „V priemere za osem mesiacov roka 2015 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 sa index spotrebiteľských cien znížil za domácnosti zamestnancov o 0,3 % a za domácnosti dôchodcov o 0,1 %,“ vyčíslil ŠÚSR.
V ôsmom mesiaci tohto roka medziročne klesli ceny najmä v doprave, a to o 6,4 %. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá sa znížili o 0,7 %.
Naopak, vzrástli ceny v odboroch nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 2,2 %, vzdelávanie o 1,9 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,7 %, rozličné tovary a služby o 1,2 %, zdravie, rekreácia a kultúra zhodne o 0,9 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,7 %, odevy a obuv o 0,6 %. „Nezmenili sa ceny poštových a telekomunikačných služieb, potravín a nealkoholických nápojov,“ uviedol ŠÚ SR.
Spotrebiteľské ceny sa v auguste tohto roka v úhrne medzimesačne znížili o 0,2 %. Klesali ceny v odboroch doprava o 0,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje, odevy a obuv zhodne o 0,7 %. Zvýšili sa ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 %, ceny za zdravie, hotely, kaviarne a reštaurácie stúpli o 0,1 %. „Na júlovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, taktiež v oboroch nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, poštové a telekomunikačné služby, rekreácia a kultúra, ako aj v oboroch vzdelávanie, rozličné tovary a služby.
Medziročná jadrová inflácia sa v auguste tohto roka zvýšila o 0,1 % a čistá inflácia o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy