Spotrebiteľské ceny v auguste klesli o 0,2 %

Spotrebiteľské ceny sa v auguste podľa národnej metodiky v medziročnom porovnaní v úhrne znížili o 0,2 %. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, rovnaký trend bol pozorovaný aj v rámci medzimesačného porovnania, keď sa ceny v porovnaní s júlom znížili o 0,2 %. V priemere za osem mesiacov roka 2015 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2014 sa spotrebiteľské ceny znížili taktiež o 0,2 %.

Na medziročnej báze klesli najmä ceny v doprave, a to o 6,4 %. Ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá sa znížili o 0,7 %. Vzrástli ceny v odboroch nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 2,2 %, vzdelávanie o 1,9 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,7 %, rozličné tovary a služby o 1,2 %, zdravie, rekreácia a kultúra zhodne o 0,9 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,7 %, odevy a obuv o 0,6 %. Nezmenili sa ceny poštových a telekomunikačných služieb, potravín a nealkoholických nápojov.

Aj medzimesačne sa znížili najmä ceny v doprave, a to o 0,8 %. Klesli ceny aj v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje, odevy a obuv zhodne o 0,7 %. Zvýšili sa ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 %, za zdravie, za hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 0,1 %. Na júlovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, poštové a telekomunikačné služby, rekreácia a kultúra, vzdelávanie, rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, sa v auguste zvýšila o 0,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, v auguste na medziročnej báze stúpla o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy