Rast miezd v českej ekonomike sa v 2. kvartáli mierne zrýchlil

Rast reálnych miezd v Českej republike sa v 2. kvartáli zvýšil v reakcii na zrýchlenie ekonomiky, ktorá v období apríl-jún 2015 dosiahla najväčšie tempo za zhruba osem rokov. Informoval o tom na svojej webovej stránke český portál Patria.cz.
Konkrétne, reálne mzdy v Česku za tri mesiace do konca júna stúpli medziročne o 2,7 % po 2,2-% raste v 1. kvartáli 2015. Nominálne sa priemerná mzda v susednej krajine v sledovanom období zvýšila o 3,4 % na približne 26.300 korún (973,28 eura).
Podľa Patrie aj v 2. kvartáli rástli rýchlejšie platy vo verejnom sektore, najmä vo verejnej správe a v zdravotníctve.
V súkromnom sektore sa v 2. štvrťroku zvýšila priemerná mzda o 2,5 %. Najviac pritom stúpli platy zamestnancom reštaurácií a hotelov. Zrejme sa tu prejavilo zvýšenie minimálnych miezd, ktoré sú v tomto odvetví veľmi rozšírené, konštatuje Patria a pripomína, že mzdy týchto zamestnancov sú aj naďalej oficiálne najnižšie.
V českom najväčšom a zároveň najúspešnejšom odvetví – v spracovateľskom priemysle – mzdy vzrástli o 3,7 %, zatiaľ čo v ťažobnom priemysle a v energetike priemerná mzda v 2. kvartáli dokonca klesala.
Aktuálne čísla o vývoji miezd v ekonomike možno považovať za veľmi priaznivé, aj keď stále ide o priemerné hodnoty, na ktoré nedosiahnu až dve tretiny zamestnancov, konštatuje Patria.
Tieto čísla však ukazujú, že oživenie ekonomiky sa začína pozvoľna prejavovať aj na mzdách, respektíve v peňaženkách zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy